Riscuri și contraindicații legate de consumul de bor organic. Acest mineral poate cauza probleme în anumite cazuri

de: Marin Patrisia
10:01, 10 oct. 2023

Borul organic este un element chimic care impactează modul în care organismul procesează alte minerale, cum ar fi calciul, magneziul și fosforul. De asemenea, contribuie la creșterea nivelului de estrogen după menopauză. Acidul boric, o formă comună de bor, poate ucide bacteriile care cauzează infecțiile vaginale. De asemenea acesta are efecte antioxidante. Cel mai adesea, suplimentele cu bor sunt administrate atunci când există o deficiență de această substanță, și în cazul infecțiilor vaginale. Este folosit și pentru performanța sportivă, pentru crampele menstruale, osteoartrită, osteoporoză și multe alte afecțiuni, însă în anumite cazuri borul organic este contraindicat.

Bor organic contraindicații

În general, este considerat că riscurile asociate consumului acestui mineral sunt minime, în special dacă este luat din surse alimentare naturale. Este recunoscut pe scară largă ca fiind foarte sigur pentru consum atât în rândul oamenilor, cât și al animalelor. De fapt, unii fermieri tratează chiar și solul cu niveluri ridicate de bor și le administrează chiar și animalelor, pentru a reduce efectele radiației din mediul înconjurător. Utilizările industriale includ și capacitatea sa de a captura radioactivitatea din sol, ionizând-o și reducând riscurile potențiale pentru sănătate, cum ar fi cancerul.

Desigur, la fel ca în cazul tuturor nutrienților, nivelurile foarte ridicate pot cauza potențiale probleme. Toxicitatea cu bor din alimente integrale nu este comună, dar administrarea unor doze mari de suplimente prezintă riscul de a deveni potențial periculoasă și poate cauza efecte secundare.
Deși efectele secundare nu sunt foarte des întâlnite, în unele cazuri poate apărea senzația de greață, disconfort gastric, vărsături, diaree, dureri abdominale, probleme de piele, palpitații, anxietate și depresie.

Interacțiuni medicamentoase și intoxicația cu bor

Ca întotdeauna, este mai bine să obțineți acest mineral (și toate celelalte vitamine și minerale) din alimente integrale, atunci când este posibil, în detrimentul suplimentelor. Dozele potențial „periculoase” de bor sunt considerate cele de peste 20 de miligrame/zi pentru adulți și cele de peste 3 până la 6 grame/zi pentru copii (în funcție de vârsta lor), deși din multe studii a reieșit că toxicitatea este minimă spre deloc la aceste niveluri sau chiar la niveluri mai mari. Cu toate acestea, nu ar trebui să depășiți această cantitate cu excepția cazului în care lucrați îndeaproape cu un medic.

Dozele peste 20 mg zilnic pot cauza probleme de fertilitate la bărbați. Dozele mari pot cauza, de asemenea, otrăvire. Semnele de otrăvire includ iritabilitate, tremurături, slăbiciune, dureri de cap, diaree, vărsături și alte simptome. Administrarea de bor pe cale orală în doze mari este posibil să nu fie sigură pentru femeile însărcinate, putând duce la o naștere dificilă și defecte congenitale. Aplicarea acidului boric în vagin în primele 4 luni de sarcină a fost, de asemenea, asociată cu defecte congenitale.

Cu toate că nivelurile exacte de bor din alimente nu sunt încă pe deplin cunoscute (deoarece variază foarte mult în funcție de locul în care au fost cultivate), studiile au arătat că majoritatea oamenilor consumă suficient bor doar din alimente precum cafeaua, laptele, merele, fasolea și cartofii. Suplimentele de bor organic pot fi dăunătoare pentru persoanele cu afecțiuni hormonale, cum ar fi cancerul de sân sau de prostată, endometrioză și fibroamele uterine, deoarece pot crește nivelurile de estrogen. Utilizarea suplimentelor cu bor este recomandată persoanelor cu afecțiuni ale rinichilor sau ficatului, însă cu mare grijă, fiind indicată consultarea unui medic, deoarece aceste condiții pot afecta modul în care organismul procesează excesul de minerale, caz în care borul organic ar putea fi contraindicat.