Riscul de diabet: dacă are câinele, are și proprietarul

de: BZI.ro
18:48, 24 dec. 2020

A avea un câine diabetic este asociat cu un risc crescut de 38% de diabet de tip 2 comparativ cu a avea un câine sănătos, arată un nou studiu. Câinii și proprietarii împărtășesc similitudini în ceea ce privește riscul de diabet, în special datorită aceluiași stil de viață.

Cum e proprietarul, e și câinele! Deși acest lucru vă poate face să zâmbiți, se pare că asemănările ar putea fi chiar medicale. Publicat recent în British Medical Journal, un nou studiu sugerează că proprietarii și câinii lor au aproximativ același risc de diabet, din cauza unui stil de viață similar. Cercetătorii au folosit date de la cea mai mare companie de asigurări pentru animale de companie din Suedia și au reușit să urmărească si stăpânii câinilor in ceea ce priveste starea lor de sănătate.

Riscul de diabet: dacă are câinele, are și proprietarul

Prin compararea datelor de la 208.980 de perechi proprietar/câine și 123.566 de perechi proprietar/pisică, cercetatorii au descoperit că deținerea unui câine diabetic a fost asociată cu un risc crescut cu 38% de diabet de tip 2 comparativ cu deținerea unui câine cu stare bună de sănătate. Un fenomen pe care nu l-au identificat la persoanele cu pisici diabetice.

„Pisicile preferă, în general, să aibă mai multă independență față de proprietarii lor atunci când vine vorba de mișcările lor”, a declarat Beatrice Kennedy, cercetător la Universitatea Uppsala (Suedia), coautor al studiului, potrivit Sante Magazine.

„Pe baza cercetărilor anterioare privind riscul comun [de supraponderalitate] între proprietarii de câini și animalele lor de companie, credem că pot fi implicate obiceiurile alimentare, precum și nivelurile de activitate fizică [apropiate]”, a adăugat cercetătorul pentru explica partajarea riscului de diabet intre caini si stapanii lor. Deoarece la om, la fel ca la animale, dieta, obezitatea și inactivitatea fizică afectează riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu exclud nici ipoteza expunerii comune la poluanții din mediu care crește riscul de diabet. Cu toate acestea, studiul rămâne observațional și, prin urmare, ar trebui întreprinse mai multe lucrări pentru a determina cauza (cauzele) acestui risc de diabet, împărțit între câini și stăpânii lor.