Riscul de a te infecta cu COVID-19 in avion este foarte mic, daca toti pasagerii poarta masca

de: BZI.ro
14:16, 16 oct. 2020

Riscul expunerii la coronavirus in timpul zborurilor este foarte scăzut, a constatat un studiu al Departamentului Apărării al SUA publicat joi, un semn pozitiv pentru industria aeriană, care încearcă să isi revină dupa efectul zdrobitor al pandemiei asupra călătoriilor.

Când un pasager așezat poartă o mască, în medie 0,003 la sută din particulele de aer din zona de respirație din jurul capului unei persoane sunt infecțioase, chiar și atunci când fiecare scaun este ocupat, a constatat studiul efectuat de cercetatorii din cadrul Comandamentului de transporturi al armatei americane (US Transcom) si de la Agentia pentru Proiecte de Cercetari Avansate in Aparare (Darpa).

Riscul de a te infecta cu COVID-19 in avion este foarte mic, daca toti pasagerii poarta masca

Testarea a presupus existenta doar a unei persoane infectate în avion și nu a simulat efectele mișcării pasagerilor în jurul cabinei.

Studiul, efectuat la bordul avioanelor United Airlines Boeing 777 și 767, a arătat că măștile au contribuit la minimizarea expunerii la infecție atunci când cineva a tusit, chiar și pe locurile învecinate.

Aproximativ 99,99 la sută din particule au fost filtrate din cabină în decurs de 6 minute datorită circulației rapide a aerului, a ventilației aerului în jos și a sistemelor de filtrare din avion.

S-a estimat că, pentru a primi o doză infecțioasă, un pasager ar trebui să zboare 54 de ore într-un avion cu o persoană infecțioasă.

„Aceste rezultate înseamnă că șansele de expunere la Covid-19 pe o aeronavă United sunt aproape inexistente, chiar dacă zborul este plin”, a declarat Toby Enqvist, Directorul Clienților United Airlines.

Studiul a fost condus și finanțat de Transportation Command, care operează zboruri Patriot Express si utilizează avioane comerciale precum United’s pentru membrii armatei și familiile acestora.

Șase luni de cercetari

Cercetarea de pe parcursul a șase luni a implicat 300 de teste pe parcursul a 38 de ore de zbor și 45 de ore de testare la sol.

Săptămâna trecută, producătorii de avioane Boeing, Airbus SE și Embraer SA au lansat o cercetare comună care arată că filtrele de aer din cabină limitează răspândirea virușilor in aeronava lor.

Concluziile lor s-au bazat pe cercetări de calcul dinamică a fluidelor, care au simulat modul în care particulele se mișcă în jurul cabinei.

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a declarat că a identificat doar 44 de cazuri de Covid-19 legate de zbor de la începutul anului 2020 din cei aproximativ 1,2 miliarde de pasageri care au călătorit în acea perioadă.