Risc de malformație congenitală după 20 de minute petrecute într-o mașină nouă
Un studiu științific indică faptul că vehiculele noi emit niveluri deosebit de ridicate de agenți cancerigeni și că o călătorie de 20 de minute prezintă deja un risc pentru sănătate, în special pentru cea a fătului.
În prezent, cea mai mare precauție este recomandată femeilor însărcinate cu privire la poluanții din mediu și, în special, la fumurile toxice. Dar această eliminare a poluanților este deosebit de complicată într-o lume în care plasticul este omniprezent și în care toate obiectele de zi cu zi pot conține substanțe nedorite.
De ce exista un risc de malformație congenitală după 20 de minute petrecute într-o mașină nouă?
Un nou studiu publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 în revista Environment International evidențiază un risc de expunere la substanțe nocive atunci când se utilizează o mașină și, în special, dacă aceasta este nouă.
Studiul a fost realizat în California pe „navetiști”, acei șoferi care parcurg zeci de kilometri dimineața și noaptea spre serviciu.
Datele au arătat că navetistul mediu respiră niveluri excesiv de ridicate de benzen și formaldehidă, două substanțe chimice clasificate drept agenți cancerigeni de către autoritățile din California. De asemenea, autoritățile europene le clasifică în lista produselor cancerigene, mutagene și reprotoxice, cu alte cuvinte capabile să provoace cancer, mutații și probleme de reproducere.
„Aceste substanțe chimice sunt foarte volatile și se mută cu ușurință de la materiale plastice și textile la aerul pe care îl respirați”, a spus David Volz, profesor de toxicologie de mediu și co-autor al studiului.
Cercetătorii au calculat dozele zilnice de benzen și formaldehidă inhalate de șoferii care efectuează călătorii de cel puțin 20 de minute pe zi.
Rezultat: Până la 90% din populația din zonele periurbane din Los Angeles, San Diego, Orange, Santa Clara și Alameda au cel puțin 10% șanse de a depăși nivelul de risc de cancer rezultat din inhalarea acestor produse, date obținute pe pe baza unui timp mediu de călătorie de 30 de minute.
„Desigur, există o gamă de expuneri care depinde de cât timp sunteți în mașină și de compusul pe care îl emite mașina”, a declarat Aalekhya Reddam, autorul principal al studiului.
Aerisiti des masina
Pentru a limita cât mai mult posibil inhalarea acestor poluanți, cercetătorul recomandă „navetiștilor” să ventileze masina cât mai mult posibil: „cu puțină circulație a aerului, veți dilua concentrația acestor substanțe chimice”.
Pentru femeile însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate, este de asemenea recomandabil să nu cumpărați o mașină nouă sau să lăsați autovehiculul să se „degazeze” cât mai mult posibil, cu geamurile deschise, înainte de a-l utiliza și înainte ca copilul să se nască. Când vine vorba de materiale plastice, este o idee bună să rețineți că orice material sau obiect care miroase puternic a plastic poate emite substanțe dăunătoare. Deci, ferește-te de căruciorul despachetat în ultimul moment, de perdeaua de duș din vinil sau de noua pardoseală lino din camera bebelușului.