Richard Sorge, spionul de aur al lui Stalin

de: BZI.ro
14:03, 10 mart. 2020

Richard Sorge, spionul de aur al lui Stalin. Richard Sorgea lucrat sub acoperire pentru URSS, ca jurnalist german la Tokyo, a creat rețele eficiente de spioni și și-a dat viața pentru vederile sale de stânga. Stalin l-a ignorat uneori, dar Hrușciov l-a făcut erou al URSS, postmortem, în 1964.

O viață sub acoperire

Conjunctura familială a lui Richard Sorge (1895-1944) i-a configurat întreagă viață. Fiu de inginer german lucrând la mine în URSS, Richard a avut un unchi colaborator al lui Karl Marx. El se înrolează voluntar în Primul Război Mondial, este rănit (va șchiopăta toată viață) și, retras, îl citește pe Marx. Studiază în Germania, dar apropierea de cercurile de stânga îi determina exmatricularea. Atunci s-a decis Richard, întors la Moscova, să devină agent al armatei URSS. Avea douăzeci și cinci de ani când a început să lucreze sub acoperire. În acea vreme (anii 1920) se informa despre activitățile anti-Comintern (Internațională Comunistă inițiată de Lenin) ale Germaniei și Japoniei.

La indicațiile șefilor de la Moscova, Richard Sorge își găsește cea mai bună „fațada” a activității sale de spion: jurnalist german. Trecutul sau stangist este șters și el se înscrie în partidul naziștilor (1929). Din acel moment, Sorge nu va mai lua niciodată legătură cu mișcările de stânga, dar va transmite Moscovei secrete politico-militare. Apreciat la Berlin – vorbea fluent limba germană și engleză -, este trimis corespondent în Orientul Îndepărtat. 

Richard Sorge, spionul de aur al lui Stalin

O perioada, face spionaj în China și Japonia. Apropierea războiului îl face să se orienteze spre Axa Berlin-Tokyo. El află despre atacul de la Pearl Harbor (1941), dar nu este crezut. Apoi informează Moscova despre Operațiunea Barbarossa (invazia în URSS), menționând și dată (cu o eroare de două zile).

Nici atunci Stalin nu-l crede. După începutul marelui conflict Germania-URSS, Sorge mai transmite de la Tokyo o informație esențială: Japonia nu va atacă URSS decât după capturarea Moscovei și dacă va izbucni un război civil în Siberia. Atunci trupe siberiene au plecat să ajute la apărarea Moscovei – lucru la care nemții nu se așteptau.

Apoi, Richard Sorge avertizează și asupra Stalingradului, a cărui cădere va provoca invazia japoneză, care va bloca alimentarea URSS pe fluviul Volga, dinspre Golful Persic… Stalin n-a vrut, până când a murit, să recunoască meritele lui Richard Sorge, pentru a nu le umbri pe ale sale. Dar generalii sovietici au știut să acționeze în consecință și Operațiunea Barbarossa a fost un mare eșec pentru Hitler și o mare cotitură a războiului, în favoarea aliaților.

Executat că un criminal de război

Viață personală a lui Sorge a fost și ea foarte bogată. A avut două soții și mai multe iubite (printre care și soția ambasadorului German la Tokyo!), iar la un moment dat, din cauza stresului a devenit alcoolic. Dar s-a oprit la timp pentru că „vorbea prea mult prin berarii”. Rețeaua din Tokyo transmitea prin radio și a fost în cele din urmă interceptată. Arestat, Sorge n-a divulgat nimic din activitatea să. Stalin a refuzat să facă schimb de spioni și Richard Sorge a fost spânzurat la 7 noiembrie 1944, la o închisoare japoneză. Va fi recunoscut că un mare erou abia după moartea lui Stalin, URSS plătind pensie soției sale japoneze, Hanako, până în 2000, când a murit.