Rezultate simulare Bacalaureat 2023 în Iași: Note mai mari față de luna ianuarie
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au prezentat raportul privind rezultatele de la Simularea Examenului de Bacalaureat 2023. Nivelul general de promovare a probelor scrise din cadrul Simulării Examenului de Bacalaureat este de 63,79 la sută, în rândul elevilor de la învățământul de zi (3.157 de elevi promovați din totalul de 4.949 care au susținut toate probele), cu 26,05 la sută peste procentajul înregistrat la simularea din luna ianuarie 2023
Pentru toate cele trei probe, prezența elevilor ieșeni a fost mai scăzută la simularea organizată de M.E. în luna martie 2023, cu un nivel mai ridicat la proba de Limba și literatura română (95,39 la sută față de 96,22 la sută în luna martie), pentru ca ulterior să se înregistreze o scădere progresivă la celelalte probe, față de luna ianuarie. O singură unitate de învățământ, Liceul Teoretic Waldorf Iași, a avut o prezență generală de 100 la sută la Simularea Examenului de Bacalaureat.
Rezultate privind Simularea Examenului de Bacalaureat din luna martie
La nivelul județului Iași, 28 de elevi au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română (26 de la filiera teoretică, 2 de la filiera tehnologică). De asemenea, 10 unități de învățământ au înregistrat un nivel de promovare de sută la sută la această disciplină. Proba scrisă la disciplina Matematică a fost susținută de 3.767 de elevi în județul Iași, dintre care 1.523 de elevi de la filiera teoretică, 2.158 de elevi de la filiera tehnologică și de 86 de elevi de la filiera vocațională (Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, specializarea învățător – educatoare). Rata generală de promovare la Matematică este de 72,84 la sută la simularea din martie 2023, cu 35,41 la sută mai ridicată față de luna ianuarie 2023.
Dezastru la seral
Ca și în luna ianuarie, elevii din învățământul seral înregistrează un nivel de promovare de 0 la sută. Defalcat pe probe de examen, se constată un nivel al promovării de 47,83 la sută la Limba și literatura română, de 17,39 la sută la proba obligatorie a profilului (Matematică), 26,67 la sută la proba la alegere a profilului și specializării. La învățământul seral au fost prezenți cu 4 candidați mai mulți față de sesiunea de simulare din luna ianuarie, prezența generală înregistrată în aceste condiții fiind de 3,36 la sută față de 2,49 la sută în luna ianuarie.
Rata de participare la simulări a elevilor din învățământul seral (23 de elevi) rămâne, astfel, extrem de scăzută, deși Examenul de Bacalaureat reprezintă modalitatea de validare a celor 5 ani de studii efectuate la această formă de învățământ de persoane adulte, potențial angajate pe piața forței de muncă, al căror statut profesional este condiționat, uneori, de finalizarea studiilor liceale.