Rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război, adoptată de ONU
Luni, 15 noiembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie neobligatorie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei. De altfel, este un mecanism de despăgubire pentru distrugerile umane şi materiale, provocate de invazia Rusiei în Ucraina.
Rezoluţia a primit 94 de voturi, mai puţin decât cele 143 de condamnare a anexărilor ilegale ale Rusiei pe 12 octombrie. Împotriva au votat 14 ţări, printre care Rusia, China Cuba, Mâli şi Etiopia, iar 73 de tari s-au abţinut. Moscova nu s-a putut opune adoptării acestei rezoluţii
Rezoluţie neobligatorie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război
Rezoluţia cere Rusiei să fie „considerată responsabilă pentru orice încălcare” a dreptului internaţional şi a Cartei ONU în Ucraina şi „să îşi asume consecinţele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internaţional, în special prin repararea daunelor” materiale şi umane.
Totodată, aceasta stabileşte necesitatea de a crea „în cooperare cu Ucraina, un mecanism de reparare” şi „un registru internaţional al daunelor pentru a lista (…) probe şi informaţii referitoare la cererile de despăgubire” ale persoanelor fizice, juridice şi ale statului ucrainean.
„Ucraina va avea sarcină dificilă de a reconstrui ţara şi de se redresa după război. Dar această redresare nu va fi niciodată completă fără un sentiment al dreptăţii pentru victimele războiului” dus de ruşi, a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, de la tribună Adunării Generale.
Rezoluţia a fost salutata de Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„De la eliberarea Hersonului la victoria diplomatică de la New York. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite tocmai a dat undă verde creării unui mecanism de despăgubire de către Rusia pentru crimele comise în Ucraina”, a declarat el pe Twitter. „Agresorul va plăti pentru ce a făcut!”, a adăugat Zelenski.
La sediul ONU din New York, reprezentantul Rusiei a denunţat dorinţa ţărilor occidentale de a legitima în avans folosirea a „miliardelor de dolari” din activele ruseşti îngheţate pentru a sancţiona Moscova, inclusiv pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina.
Armata ucraineană nu va accepta nicio negociere
Comandantul forţelor ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a afirmat că i-a spus omologului său american, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al armatei SUA, că „armata ucraineană nu va accepta nicio negociere, niciun acord şi nicio decizie de compromis” în conflictul pe care îl are cu Rusia, relatează CNN.
Totodată, guvernul canadian a anunţat luni, 14 noiembrie 2022, că îşi dublează ajutorul militar pentru Ucraina, care a depăşit deja pragul de un miliard de dolari canadieni (729 de milioane de euro).
„Acest ajutor militar suplimentar va permite sprijinirea ucrainenilor în timp ce ei îşi continuă lupta curajoasă împotriva invaziei ilegale a preşedintelui (rus Vladimir Putin), iar aceste noi sancţiuni vor exersa o presiune suplimentară asupra celor care susţin aceste acţiuni de război”, a declarat prim-ministrul canadian Justin Trudeau într-un comunicat.
Ottawa a impus de asemenea noi sancţiuni împotriva a 23 de responsabili ruşi. Printre aceştia se află „poliţişti şi anchetatori, procurori, judecători şi responsabili ai administraţiei penitenciare implicaţi în încălcări flagrante şi sistematice ale drepturilor omului la adresa liderilor opoziţiei ruse”.