Rezervații naturale din România. Află care sunt locurile pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată

de: Redacția BZI
14:41, 22 nov. 2024

Atunci când vine vorba despre excursii în natură, rezervațiile naturale din România pot fi o bună alegere pentru majoritatea familiilor, mai ales pentru cele din mediul urban, în căutare de liniște, aert curat, satisfacerea unor pasiuni legate de biodiversitate, dar și pentru modalități variate de practice a activităților fizice.

Rezervația naturală este aria în care vei găsi întreg cadrul natural sau doar anumite exemplare faunistice ori floristice ocrotite de lege. În astfel de locuri din România sunt protejate, prin conservarea lor, specii de plante, animale, elemente geologice, toate de interes științific ori peisagistic.

Rezervații naturale din România

Lista celor mai frumoase locuri de văzut din România continuă cu cele mai spectaculoase rezervații naturale pe care merită să le vizitezi de cel puțin o dată în viață. Rezervațiile de pe teritoriul României au fost declarate arii protejate de-a lungul anilor printr-o serie de acte normative.

România se bucură de unele dintre cele mai vechi păduri din Europa, de văi bogate, munți și peisaje care capătă o frumusețe de neegalat în simfonia culorilor din timpul verii. Așadar, dacă iubești natura și drumețiile și vrei să profiți de vremea frumoasă de afară, fă o plimbare prin aceste adevărate tablouri românești ale naturii:

Parcul național Buila-Vânturărița este situat în județul Vălcea, România. Este o arie protejată, alcătuită din flora și fauna Carpaților Meridionali. Parcul a fost înființat pe 12 ianuarie 2005, acoperit o suprafață de 4.186 de hectare și are o mare varietate de specii de animale și plante. Zonele protejate găsite în parc includ Muntele Stogu, Peștera Pagodă, Peștera Vâlcea Bistrița, Pădurea Valea Cheii, Muzeul Trovantului, Peștera Munteanu-Murgoci, Peștera Clopot.

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație de animale sălbatice din România. Este situată în județul Tulcea și se află în atenția oamenilor de știință din 1930, când a devenit zonă protejată.

Pădurea Letea găzduiește 500 de specii de plante și 3.000 de specii de animale și este singurul loc din Europa unde se găsesc liane. Multe dintre speciile de plante exotice sunt unice în Europa sau în lume, datorită semințelor aduse din Africa de păsările migratoare.

Un alt parc național cu o uimitoare diversitate de animale sălbatice este Cheile Bicazului – Hășmaș. Copacii ascund multe specii de mamifere, cum ar fi urși, lupi, vulpi și pisici sălbatice, căprioare, precum și reptile, cum ar fi salamandra și izvorașul cu burta galbenă.

Alte rezervații ce trebuie vizitate cel puțin o dată

Parcul Cheile Nerei-Beușnița se întinde pe 36.000 de hectare și include șase rezervații naturale. Cea mai mare parte a suprafeței, cu înălțimi cuprinse între 600 și 1.000 de metri, este acoperită în păduri dense. Acestea oferă habitatul perfect pentru urși, căprioare, mistreți, jderi și multe alte animale.

Deoarece natura este nealterată aici, poți găsi aproape 600 de specii de plante și copaci. Parcul a devenit vestit atunci când arheologii au găsit rămășițele celor mai vârstnici europeni, strămoșii Cro-Magnon, estimați la 42.000 de ani. Pe lângă lacurile Ochiul Beiului și Ochiul Dracului, atracția de vârf a parcului este Cascada Bigăr.

Valea Jiului este cunoscută și ca Parcul Național Defileul Jiului și este o zonă protejată situată în județul Gorj, Hunedoara, în România. Parcul național se găsește de-a lungul fantei formate de râul Jiu între munții Parâng și Vâlcan.

Valea Jiului a fost declarată arie protejată în 2005, reprezentând o zonă care păstrează un număr mare de specii de animale și plante. Parcul acoperă o suprafață de 11.127 hectare. În zona Clujului există și un spa natural și anume Cascada Ciucaș.

Rezervația marină 2 Mai din România se întinde pe o suprafață de 5.000 de hectare și este situată între localitatea 2 Mai și granița cu Bulgaria. În rezervație se regăsesc toate tipurile de habitate, o gamă variată de specii rare sau chiar aflate pe cale de dispariție și mai mult de 250 de specii de floră și faună maritimă.

Rezervațiile naturale din România sunt destinația ideală pentru iubitorii de natură, drumeții și trasee montane.