Revoluționar în alimentația din România! Produse din carne, testate în laboratoarele de la Universitatea de Științele Vieții din Iași

de: evelina.chitoroaga
02:00, 03 sept. 2021

Cunoscute produse din carne testate în laboratoare de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Asta ar putea contribui la a revoluționa alimentația din România. Solicitările venite din partea producătorilor de alimente, agenților economici sau băcăniilor pentru opiniile specialiștilor instituției de învățământ superior, bazate pe cercetare și cunoaștere sunt în continuă creștere. Ultimul exemplu este al unui producător specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, de tip crud – uscat, care a încheiat un parteneriat cu universitatea pentru o perioadă de trei ani, prin care își dorește realizarea celor mai bune produse cu ajutorul cadrelor didactice și cercetătorilor

Specialiștii Universității de Științele Vieții (UȘVIași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași se implică în testarea produselor din carne. Solicitările venite din partea producătorilor de alimente, agenților economici sau băcăniilor pentru opiniile specialiștilor instituției, bazate pe cercetare și cunoaștere sunt în continuă creștere. Ultimul exemplu este al unui producător specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, de tip crud – uscat, care a încheiat un parteneriat cu USV Iași pentru o perioadă de 3 ani, prin care își dorește realizarea celor mai bune produse cu ajutorul cadrelor didactice și cercetătorilor.

În laboratorul de control și expertiză a cărnii și a produselor din carne, membrii echipei de cercetare realizează determinări ale probelor

În laboratorul de control și expertiză a cărnii și a produselor din carne, membrii echipei de cercetare realizează determinări ale probelor care le sunt puse la dispoziție periodic de către partenerii din proiect.

„Producătorul, specializat în obținerea produselor tradiționale din carne de tip, crud – uscat, a înțeles că activitățile de cercetare, dezvoltare, testare a produselor din portofoliu reprezintă un factor cheie al succesului pe piață. Drept urmare, a început o colaborare cu organizația noastră de cercetare care are ca scop stimularea transferului de cunoștințe în domeniul procesării cărnii. În laboratorul de control șI expertiză carne și a produselor din carne, în cadrul acestui proiect de cercetare pe care-l avem încheiat cu partenerii noștri de la Codru Boieresc, testăm produsele lor pentru a regăsi elemente de caracterizare a structurii nutritive, a gradului de prospețime și a termenelor de valabilitate”, arată șef lucrări dr. Marius Ciobanu, din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare, Facultatea de Agricultură a UȘVIași.

Este urmărită dinamica produselor în timp pentru că acestea nu au adaos de aditivi, de potențiatori de aromă sau de elemente ce măresc structura proteică a produsului

De asemenea, este urmărită dinamica produselor în timp pentru că acestea nu au adaos de aditivi, de potențiatori de aromă sau de elemente ce măresc structura proteică a produsului.

„Încercăm să îmbunătățim fișele tehnologice, să justificăm structurile nutritive și parametrii caracteristici pentru identificarea unor produse de o înaltă calitate. Foarte important pentru noi este să urmărim dinamica produselor în timp pentru că acestea nu au adaos de aditivi, de potențiatori de aromă sau de elemente ce măresc structura proteică a produsului”, a mai declarat șef lucrări dr. Marius Ciobanu.

Deoarece este cunoscută preocuparea continuă a consumatorilor față de calitatea produselor din carne, specialiștii implicați în proiect au participat inclusiv la un webinar realizat tocmai pentru a fi dezbătute teme interesante legate de acest subiect împreună cu invitați din mediul de afaceri, cu producătorul tradițional ale cărui produse au fost testate în laboratoarele de cercetare ale USVIași.

Combinații surprinzătoare de condimente ce pot fi folosite la produsele din carne testate într-un experiment al studenților de la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare

Interesant este că, anul trecut, la UȘV Iași, au fost folosite combinații surprinzătoare de condimente ce pot fi folosite la produsele din carne testate într-un experiment al studenților Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare. Aceștia au experimentat împreună cu profesorii îndrumători cele mai potrivite condimente exotice ce ar putea fi folosite la produsele din carne. În atelierele de microproducție procesare carne, studenții de la specializările pentru Controlul și expertiza produselor alimentare și Inginerie și Management în alimentație publică și agroturism au avut în lucru mai multe probe de carne, pentru care au folosit diverse combinații de condimente exotice. Este vorba de: curcumina, ghimbir, tarhon, oregano, rozmarin, fenicul, curry, coriandru, chimion.

S-au încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim de consum

Noile condimente exotice au rolul de a frăgezi carnea, dar și de a crește apetitul atunci când vorbim de consum. Probele pe care le-au realizat au ca scop final brevetarea de noi produse. Practic, s-au încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim de consum.

„Am sesizat că este nevoie pe piață de astfel de produse și încercăm să le înlocuim pe cele tradiționale: usturoi, piper și boia. Nu știu câtă lume se mai regăsește în acele condimente; încercăm să venim și cu o altă alternativă a produselor noastre vis-a-vis de gradul de condimentare, de tot ce se înseamnă frăgezire, pentru a surprinde o structură de maturare corespunzătoare. Pentru fiecare produs testat s-au folosit câte trei feluri de condimente, pentru a nu fi agresive și pentru a obține produse ce ar putea fi introduse în piață, să le brevetăm”, reliefa tot șeful de lucrări dr. Marius Ciobanu, cadru didactic la disciplina Tehnologia procesarii cărnii, din cadrul UȘV Iași.

Centrul pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale, la UȘV Iași

Până la brevetarea noilor condimente obținute la UȘV Iași, o parte dintre studenții aflați în ultimul an de studii au ales ca pentru lucrarea de licență să studieze tot același subiect, al condimentelor exotice potrivite pentru carne. După ce produsele trec de toate etapele tehnologice, aceste sunt testate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale pe care le au studenții în cadrul activităților didactice. De completat că la Universitatea de Științele Vieții se va deschide și un Centru pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare respectiv de produse tradiționale.

Astfel, de la magazinul alimentar cu produse proprii vor putea fi achiziționate diverse alimente ce provin din fermele Universității, din atelierele de micro-producție. În urma activităților desfășurate în fermele și atelierele de micro-producție ale facultăților, studenții și cadrele didactice obțin diverse produse, cum ar fi preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume, fructe, vin, dar și răsaduri, puieți sau viță-de-vie. Toate aceste produse tradiționale „made by UȘV Iași” vor fi comercializate la acest magazin alimentar care va fi deschis chiar în campusul instituției din Dealul Copoului.