Revoltător! Un primar din județul Iași condamnat penal și lăsat fără funcție va fi plătit în continuare de instituția publică

de: evelina.chitoroaga
02:00, 20 nov. 2020

Caz exploziv în administrația din județul Iași. Un fost primar condamnat penal pentru conflict de interese a fost repus pe funcție de o instanță de judecată. Costică Postârnac, fostul primar al comunei Ipatele, a câștigat un proces cu instituțiile care l-au lăsat fără funcția ocupată. Costică Postârnac nu a mai candidat pentru un nou mandat din cauza interdicției impuse, însă va beneficia de toate salariile restante din vechiul mandat. Fostul primar din Ipatele a rămas fără funcție după ce a făcut afaceri de familie din banii instituției

Lovitură încasată de autoritățile județene într-un război cu unul din ce mai longevivi primari din județul Iași. Magistrații de la Tribunalul Iași au dispus ca fostul primar din comuna Ipatele, Costică Postârnac, să fie repus pe funcție, după ce acesta a fost suspendat printr-un ordin al prefectului. Postârnac a fost suspendat după ce a pierdut un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Numai că deși i s-a aplicat interdicția de a candida pentru un nou mandat, instanța i-a asigurat toate salariile restante din vechea administrație.

Decizie șoc luată de magistrați. Primarul penal Costică Postârnac își va primi salariile restante

Magistrații ieșeni au decis ca primarul condamnat pentru conflict de interese să-și primească salariile restante de la emiterea ordinului prefectului pentru suspendarea sa din funcție. Postârnac nu a mai avut cum să candideze pentru că intra în vigoare interdicția de candidatură la un nou mandat, însă a apelat până la Curtea Constituțională pentru a trage de ultimele salarii de primar.

„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de reclamant cu referire la prev. art. 25 al 1-4 din Legea 176/2010. Admite în parte contestația formulată de reclamantul Postârnac Costică, în contradictoriu cu pârâții Instituția Prefectului și Prefectul județului Iași și Agenția Națională de Integritate (ANI). Respinge excepția inadmisibilității, excepția lipsei calității procesuale pasive, autorității de lucru judecat și nelegalității raportului de evaluare. Anulează Ordinul Prefectului județului Iași nr. 254/02.08.2018. Dispune repunerea reclamantului în funcția de primar al comunei Ipatele, cu dreptul la plata indemnizației cuvenite lunar începând cu data emiterii ordinului și până la încetarea mandatului sau prin alegerea unui nou primar, sume ce vor fi reactualizate cu rata inflației la momentul plății.

Costică Postârnac, suspendat după afacerile făcute pe banii Primăriei Ipatele

Mai mult, primarul penal din județul Iași va beneficia și de alți 14.500 de lei de la Prefectura Iași pentru a-și plăti avocatul care l-a reprezentat. În plus, decizia anulează și ordinul prefectului pentru suspendarea din funcție. Ordinul a fost emis de către fostul prefect Marian Șerbescu, după ce instanța a constatat definitivă cererea ANI pentru suspendarea lui Costică Postârnac din funcție. Costică Postârnac, primarul PSD al comunei Ipatele, a fost condamnat inițial la închisoare cu suspendare și la o interdicție de trei ani în exercitarea unei funcții publice.

Război vechi între Prefectura Iași și fostul primar din comuna Ipatele

Costică Postârnac a avut o victorie de etapă cu Prefectura Iași după ce a reușit să suspende ordinul de încetare a mandatului. Ulterior însă a rămas fără funcție și nu a mai avut cum să candideze pentru un nou mandat. Chiar înainte de alegerile locale 2020, Costică Postârnac a primit vestea că nu poate candida, după ce dosarul său a fost respins de către instanță. Postârnac a rămas fără fotoliul de primar din cauză că a înstrăinat ilegal pășunea comunală. Inspectorii ANI au constatat încă din anul 2015 că a trecut o parte din pășunea comunală în administrarea unei societăți gestionate tocmai de soția sa.

Primar vreme de 6 mandate, acesta a semnat două acte adiționale la contractul de închiriere din data de 31 iulie 2007 privind majorarea suprafeței de pășune închiriată, de la 526,46 ha la 554,82 ha, acte încheiate între Consiliul Local Ipatele și Societatea Agricolă Ipatele (societate în cadrul căreia soția sa deține calitatea de președinte al consiliului de administrație). Acest lucru a atras atenția ANI, care a și cerut suspendarea sa din funcție. Instanța l-a condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu suspendare și interdicția de a ocupa funcții publice vreme de 3 ani.