Revoltător! Numeroși locuitori din orașul Iași nu au canalizare nici în anul 2020. Focarul de infecție este tot mai greu de suportat în plină pandemie COVID-19

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 10 sept. 2020

Numeroși ieșeni nu sunt racordați la sistemul de canalizare deși locuiesc în cel mai mare oraș din Moldova. Focarul de infecție cu care se confruntă locuitorii din municipiul Iași i-a adus pe aceștia în pragul disperării, riscul de a se îmbolnăvi fiind iminent. Deși legea obligă racordarea la sisteme publice de canalizare, ieșenii nu pot face acest lucru din cauza infrastructurii deficitare

În mai multe zone din orașul Iași nu există un sistem de canalizare, iar locuitorii din zonele periferice se confruntă cu un adevărat focar de infecție din această cauză. Total neașteptat ca în secolul XXI chiar și în cel mai mare oraș din zona Moldovei să nu existe o rețea de canalizare, iar zeci de familii să aibă toaletele în spatele curții. Investițiile pentru astfel de proiecte sunt mari și se fac foarte greu de la nivelul autorităților. Spre exemplu, pe strada Cicoarei din Iași, locuitorii nu au un sistem de canalizare și folosesc fose septice pe care le golesc prin șanțuri și prin curțile vecinilor. Atât aerul, cât și solul este contaminat, iar consecințele acestor situații sunt foarte grave.

„Toți vecinii din deal își dau drumul la fose să se scurgă pe la mine prin curte. Nu există canalizare la noi în zonă. Prin curte pe la mine trece toată mizeria. În plus, am trei copii. Mirosul este insuportabil. Dimineața și seara miroase foarte urât. În plină perioadă de pandemie noi stăm într-un focar de infecție. M-am săturat să mă cert cu vecinii care lasă să ajungă scurgerea din fosă la mine în curte. M-am săturat de acest focar de infecție. Sper ca cineva să vadă situația de aici și să rezolve cât mai repede”, a povestit Petru Palaghia, ieșean care locuiește pe strada Cicoarei.

Locuitorii unei străzi din Copou, Iași, nu au o rețea de canalizare de zeci de ani

Locuitorii de pe strada Poligon din Iași, situată în zona Copou, sunt în pragul disperării pentru că în anul 2020 nu au posibilitatea de a se racorda la un sistem de canalizare. Mirosul greu de suportat și mizeria care se adună atunci când fosele septice sunt golite pe stradă pun în umbră modernizările care au avut loc în ultima perioadă. Situațiile par desprinse dintr-un scenariu imposibil pentru anul 2020. Ieșenii de pe strada Poligon din zona Copou au delegat un reprezentat pentru programul de audiențe din Primăria Iași. Totodată, aceștia au solicitat ApaVital Iași să includă strada în programul de investiții propriu, proiectarea și extinderea rețelei de canalizare.

„Așteptăm să se întâmple ceva și la noi. Avem foarte multe probleme cu care ne confruntăm în zonă. Lipsa canalizării ne aduce în pragul disperării. Seara, în loc să simți aer proaspăt, mai ales că suntem aproape de pădure, simți un miros insuportabil, nu poți să ieși să iei cina pe terasă. Sunt localități din Iași care nu se confruntă cu astfel de probleme, însă noi, care locuim în centrul orașului și plătim impozite mari pentru acest lucru, nu avem nici măcar o banală canalizare”, a declarat Elena Bunduc, pensionară care locuiește pe strada Poligon.

Sisteme de canalizare în Iași realizate printr-un proiect cu fonduri europene de ApaVital

În urma solicitărilor primite de șefii ApaVital Iași de la locuitorii din zonele afectate de lipsa rețelei de canalizare, s-a încercat rezolvarea lor prin investiții ale Uniunii Europene. Astfel, prin Programul operațional infrastructura mare (POIM) se implementează Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași în perioada 2014-2020. Doar strada Poligon va beneficia de o investiție, în timp ce locuitorii de pe Cicoarei vor mai avea de așteptat cel puțin un an.

„Problema lipsei canalizării pe strada Poligon, circa 140 metri, va fi rezolvată prin implementarea Programului operațional infrastructura mare, finanțat cu fonduri ale Comisiei europene, acesta având o valoare de peste 500 de milioane de euro în întreg județul. Strada Cicoarei este prevăzută cu rețea de canalizare de la intersecția cu șoseaua Nicolina până la cca. 200 m după aleea care duce la spitalul Arcadia, restul acestei străzi neavând înființate rețele de canalizare. În ce privește strada Cicoarei, ApaVital a extins tot din fonduri europene în precedentul ciclu investițional POS Mediu rețeaua de canalizare cu circa 1.200 m.l., pentru restul acestei străzi nefiind prevăzute alte investiții, cel puțin în acest an”, au menționat reprezentanții ApaVital Iași.