Revoltă la Școala Gimnazială din Șipote: Părinții se plâng că mulți copii din școală ar avea râie!

de: BZI.ro
02:00, 01 apr. 2022

O adevărată revoltă s-a iscat la Școala Gimnazială din Șipote. Mai mulți părinți refuză să-și mai lase micuții la școală după ce în unitatea de învățământ au fost semnalate mai multe cazuri de îmbolnăvire cu râie. După cum bine se știe, râia este o boală foarte contagioasă care este cu atât mai frecventă în rândul copiilor, deoarece aceștia sunt mult mai neglijenți în ceea ce privește igiena și intră mult mai ușor în contact cu persoanele infectate.

Scabia, cunoscută în mod popular ca râie, este o boală dermatologică cauzată de acțiunea unor paraziți care infectează pielea copiilor sau a adulților și produc mici leziuni unde își depun ouăle. Aceste leziuni de cele mai multe ori nu sunt vizibile. Râia poate afecta atât copii de orice vârstă, cât și adulții, însă cei mai expuși sunt copii care merg la creșă, grădiniță sau școală. Râia este o boală contagioasă și se transmite prin contact direct cu persoana infectată sau cu locul contaminat.

Revoltă la Școala Gimnazială din Șipote. ”Copiii vin la ore deși au râie!”

Părinții mai multor copii care învață la Școala Gimnazială Șipote nu vor să-și mai lase micuții să  participe la ore după ce în școală ar există mai multe cazuri de râie.

”Nu e posibil așa ceva! Să trimiți copilul la școală, deși știi că are râie! Ce fel de părinte e ăla?! Eu mă gândesc să nu mai trimit copilul la școală în condițiile astea, doearece nu vreau să aducă râie acasă”, a spus pentru reporterii BZI părintele unui copil de la Școala Gimnazială din Șipote.

Reporterii BZI Iași s-au deplasat la Școala Gimnazială din Șipote pentru a discuta cu directorul unității de învățământ, Ungureanu Violeta. Aceasta nu a fost, însă, de găsit în cadrul unității de învățământ. În cancelaria unității de învățământ era doar o singură profesoară, care a declarat că în clasele la care predă ea nu există cazuri de copii care să aibă râie.

Situația este cunoscută, dar nimeni nu vrea să recunoască

Directoarea școlii a fost contactată telefonic și a lăsat de înțeles că știe despre cazurile de copii cu râie din școală, doar că aceștia nu au prezentat adeverințe de la medicul de familie în acest sens.

Întrebată dacă în ultimele zile au existat copii care au absentat de la școală din cauză că ar avea râie, Ungureanu Violeta s-a scuzat, declarând că nu mai poate continua discuția, deoarece este într-o ședință importantă și apoi a închis telefonul.

Gabriela Bostan, unul dintre cei doi medici de familie din comuna Șipote, nu a negat existența acestor cazuri de infectare cu râie din școală, însă nu a dorit să ofere mai multe informații.

”Am auzit și eu ceva despre asta, dar nu pot să vă ofer mai multe detalii despre acest subiect. Trebuie să luați legătura cu părinții”, a declarat Gabriela Bostan.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au precizat că au existat cazuri de varicelă și complicații legate de asta, însă nu și cazuri de râie.

Râia este o boală extrem de contagioasă și, cel mai adesea, apare la persoanele care dau dovadă de o igienă precară. Râia poate afecta persoanele de orice vârstă, însă se manifestă frecvent la copiii care merg la grădiniță sau la școală. Există persoane care pot avea râie fără a avea simptome, fapt extrem de grav, deoarece îi pot, astfel, îmbolnăvi cu ușurință pe alții.

Dată fiind contagiozitatea râiei, revolta părinților de la Școala Gimnazială din Șipote nu este lipsită de temei. Este suficient ca un singur copil din școală să fie infectat, pentru ca boala să se răspândească cu ușurință în rândul tuturor celorlalți copii.