Revoltă în rândul fermierilor, după ce președintele ANPC a spus că unele firme colorează carnea de pui. Specialist din Iași: „E o aberație! Elimină producătorii locali, să intre cei din afară” – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 28 mart. 2024

Declarațiile președintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, au stârnit revoltă în rândul producătorilor din sectorul avicol. Specialiștii din domeniu spun că totul este o aberație și nu sunt prezentate dovezi că aceste nereguli există

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, susține că unele firme colorează carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, procedura realizându-se în timpul hrănirii uneori, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți.

Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm și ingredientul salmonella, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți, pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare «gustos». Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”, susține președintele ANPC.

Specialist: „Este o aberație această afirmație fără dovezi”

Specialiștii din domeniu spun că totul este o aberație și nu sunt prezentate dovezi că aceste nereguli există.

„În furajarea puilor și găinilor ouătoare, pentru a da un aspect organoleptic frumos, se utilizează carotenoizii din sursa vegetală, din diverse legume, cum ar fi lucerna sau porumbul, morcovul, ardeiul gras. Dacă vă uitați în magazin, carotenoizii de la farmacie, 150 de grame, costă mult, ceea ce nu este deloc fezabil, să alimentezi puiul cu un supliment mai scump decât kilogramul de carne. Dacă discutăm despre culoarea puilor care au culoarea galbenă, la cei cu creștere lentă se utilizează hibrizi speciali pentru a avea altă culoare și textură. Dacă le dai betacaroten, nu se asimilează imediat, degeaba le dai.

Cei cu creștere lentă, de 56 de zile, au o culoare galbenă spre portocaliu, în funcție de hibridul ales. Aici e vorba de nutriție și ameliorare, nu vopsire. Bine, să spunem că dăm vopsea pe pui, praf de vopsea, stai și vopsești 100.000 de pui. De unde iei vopseaua, ai nevoie de factură pentru atâția pui, nu ai eficiență economică? Este o aberație această afirmație fără dovezi”, susține Constantin Leonard Stafie, membru al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.

Leonard Stafie: „Salmonella nu o observi din ochi, nu se plimbă pe pui, cum sunt păduchii”

Acesta adaugă faptul că, dacă puii ar mânca vopsea, ar trebui să apară urme la analize.

„Nu vine nenea Gheorghe și ia vopsea pentru 5 pui, iar apoi îi vinde la piață. Să spunem că există o astfel de situație. De ce ar trebui aruncată vina pe toată industria avicolă? Să spună domnul de la ANPC cu subiect și predicat despre ce firmă este vorba, ca să știm și noi. Afirmațiile făcute de acest domn mă îndreaptă spre altceva. Dacă nu sunt documente în spate, cum dovedești?

Eu vă spun că, dacă puii și găinile mănâncă vopsea, atunci la analize rămân niște urme. Salmonella, ca orice boală, se determină prin analize medicale. Nu știu dacă această instituție (n.r. – ANPC) are abilitățile tehnice de a preleva probe și de a le interpreta. Salmonella nu o observi din ochi, nu se plimbă pe pui, cum sunt păduchii. Vine unul în abator și dă puii cu vopsea, cam 100.000 de pui, și îi verifică de salmonella, ca atunci când îi cauți de păduchi. Cam asta e imaginea creată de acest domn”, mai spune specialistul.

Acesta explică cum poți verifica dacă puiul este falsificat.

Președintele ANPC dorește eliminarea producătorilor români?

Mai mult, deținătorii fermelor avicole cred că se dorește eliminarea producătorilor români, care asigură necesarul de carne de pui.

„Au apărut, acum 10 ani, niște întreprinzători despre care se spunea că vopseau puii, dar vorbim de situații excepționale. Este un semn de întrebare, dacă nu este niciun document care să afirme ce spune domnul de la ANPC. Mi se pare că este un atac direct la siguranța alimentară, pentru a face loc pe piață unor firme din exterior. Mă duce gândul că acest domn are alte finanțări decât cele românești.

Este păcat că face aceste declarații! A spus că fermierii români administrează vopsea în mâncare ca să iasă colorați puii și ouăle. Elimină producătorii locali, să intre cei din afară, mai ales acum, înainte de Paște? Poate cei din Ucraina sau din alte țări”, mai spune Constantin Leonard Stafie.

Specialistul a explicat de mai multe ori, inclusiv într-un #PodcastBZI, cum se obține culoarea galbenă la pui.