Revoltă în această țara din cauza prețului la kebab! A crescut enorm în ultimele luni
Populația din Germania se revoltă din cauza prețului la kebab. Valoarea produsului a crescut enorm de mult în ultimele luni, iar nemții cer plafonarea prețului la aliment.
Kebab, de asemenea și kebap sau chebap este un preparat culinar originar din Orientul Mijlociu, care constă din bucăți de carne sau pește la frigare. În bucătăria turcească, kebapul se pregătește cu carne de berbec sau de miel la frigare; prin extensie cu orice fel de carne la frigare.
Prețul la kebab a crescut enorm în Germania
În Germania, creșterea costurilor kebaburilor doner a stârnit cereri pentru un program de subvenții guvernamentale menit să păstreze prețurile accesibile pentru acest fel de mâncare preferat de țară. Cancarul Olaf Scholz a fost frecvent întrebat despre acest aspect în aparițiile publice, guvernul său explicând că majorarea prețurilor se datorează în parte creșterii costurilor salariale și energetice.
Partidul Die Linke a propus introducerea unui plafon de preț pentru kebaburi, sugerând un maxim de 4,90 euro și 2,90 euro pentru tineri și persoane cu venituri mici. Propunerea vizează să facă acest aliment de bază zilnic accesibil, iar fiecare gospodărie ar primi bonuri Doner zilnice. Se estimează că vânzările de kebaburi în Germania ajung la 7 miliarde de euro anual, iar un astfel de program ar costa aproximativ 4 miliarde de euro pe an.
Acest demers reflectă îngrijorarea față de inflație și impactul asupra accesului la alimente esențiale pentru mulți germani, kebabul doner fiind o opțiune populară, introdusă de imigranții turci și adaptată la gusturile locale. În altă ordine de idei trebuie să menționăm faptul că Germania are o populația mare de origine orientală, iar consumul de kebab este la fel de ridicat mai ales în acest context.
Românii sunt mari consumatori de produse de tip fast-food
Potrivit unui studiu realizat de Cult Research, mai mult de jumătate dintre locuitorii din România limitează consumul de fast-food la o dată sau mai puțin pe săptămână. Mai exact, un sfert dintre respondenți au menționat că îl consumă o singură dată pe săptămână, în timp ce aproximativ o cincime se încadrează într-o frecvență de două sau trei ori pe săptămână.
Același studiu relevă că peste jumătate din populația românească gătește acasă cel puțin de două sau trei ori pe săptămână, iar numai 17% gătesc în fiecare zi.
În ceea ce privește comanda de mâncare cu livrare, aproximativ 62% dintre români o fac mai puțin de o dată pe săptămână, în timp ce un sfert apelează la această opțiune o dată pe săptămână.
Specialiștii în nutriție atrag atenția că orice aliment poate deveni dăunător dacă este consumat în exces. Astfel, cei care abuzează de fast-food își expun sănătatea unor riscuri semnificative. În tot acest context, vom vedea ce va face Germania cu prețul la kebab. Menționăm că și în România au existat numeroase scumpiri la alimente, dar românilor par să nu le pese pe ideea că nu există niciun protest.