Revoltă de proporții, la Liceul de Arte din Iași! Elevii rup tăcerea după încheierea anului școlar: „O profesoară a venit beată la oră”
Mai mulți absolvenți ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” (CNAOB) din Iași fac niște dezvăluiri incredibile din interiorul unității de învățământ. Unul dintre ei susține faptul că unii profesori se impun prin teroare.
Mai mulți absolvenți ai CNAOB Iași fac niște dezvăluiri din interiorul unității de învățământ
Lucian Remus Pop are vârsta de 19 ani și este absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. După ce a trecut cu succes peste examenul de Bacalaureat, a decis să facă niște dezvăluiri din interiorul unității de învățământ. Tânărul susține faptul că unii profesori se impun în fața elevilor prin teroare.
„Mulți dintre profesorii de specialitate, mă refer doar la artele plastice, se impun prin teroare, urlă la elevi, o profesoară a venit beată la oră acum mai mult timp, iar alți profesori nu vin la ore. La atelier, de multe ori, ni se impune ceea ce să desenăm, spre exemplu, primisem tema concert, iar eu am desenat niște oameni cu cranii de pasăre ce cântă la vioară, într-adevăr, mai morbid, dar este stilul meu de lucru. Ideea nu a fost apreciată, mi s-a spus că nu este artă. M-am hotărât să fac lucrarea de atestat pe monumente funerare și nu am fost lăsat, reproșându-mi că nu sunt în norme și că aici nu este cimitirul Bellu, eu colaborând deja, de ceva timp, cu cei de la Bellu pe reconstrucția digitală a mormintelor. Lucrarea scrisă de atestat se scrie cu o zi înainte de susținere pentru că nimeni nu ne spune absolut nimic niciodată. La lucrarea practică de atestat ni s-a spus tot anul că este timp și la momentul potrivit ne vom apuca de ea, iar în ultimele două săptămânii ne-am chinuit să începem și să și terminăm”, declară Lucian Remus Pop, absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.
Tânărul mai susține faptul că o profesoară a fost incorectă față de el. După ce acesta s-a calificat la etapa națională a unei olimpiade, femeia nu a fost de acord să participe. Lucian Remus Pop mai spune că același cadru didactic i-a făcut nenumărate reproșuri în anul școlar 2023-2024.
„Eu, cel puțin, am avut un conflict în clasa a XI-a cu o profesoară de la atelier care mai târziu mi-a predat istoria artelor. Eu am luat locul I pe școală la etapa județeană, apoi am fost trimis la națională. Profesoara respectivă a pregătit pe cineva pe ascuns și a făcut panaramă o lună să nu merg eu la olimpiadă, că nu este corect și că persoana pregătită de ea merită, când respectiva elevă nici nu a venit la probe. Am trecut peste acest eveniment, dar ea nu. Anul acesta, a luat istoria artelor și venea cu lecții de pe Wikipedia și ne preda de pe foi. La un test mi-a pus 4, cu nota trecută în catalog fără să fiu anunțat, mai târziu am aflat că testul era de 8, nu de 4. A continuat cu glume și reproșuri, tot anul, la adresa mea până am refuzat să mai merg la ora dânsei. Un alt exemplu de prostie o reprezintă corectarea lucrărilor de simulare la disciplina Logică. Simulări corectate de către doamna de filosofie, care nu a dorit să puncteze ce era în barem, deoarece ea nu era de acord cu acesta. Din păcate, am mulți prieteni care susțin ceea ce am spus”, adaugă Lucian Remus Pop, absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.
Absolvent: „Marea majoritate a profesorilor nu știu să fie profesori”
Un alt absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, din promoția 2020-2024, care dorește să îi protejăm identitatea, subliniază faptul că profesorii încearcă să-i îndrume pe elevi pe un drum care nu este al lor.
„La Colegiul Național de Artă «Octav Băncilă» Iași, marea majoritate a profesorilor nu știe să fie profesori. Încearcă mereu să-i îndrume pe elevi pe un drum care nu este al lor. De exemplu, dacă un copil dorește să facă ceva mai special, care nu este în stilul profesorului, acesta în loc să îl ajute pe elev să se dezvolte pe ideile lui, își impune el, ca profesor, ideile care îl reprezintă pe el, nicidecum pe elev. Este un liceu unde cuvântul tău, ca elev, nu este luat în seamă, ți se dă dreptate doar ca să taci și ți se spune «asta este rânduiala, nu ai ce să faci». Este un liceu unde profesorii cu teancul pe masă de reclamații ajung șefi de catedră. Un liceu unde trebuie să faci pe-a prostul și să accepți jigniri din partea profesorilor pentru a putea trece mai departe fără să ai probleme”, spune un alt absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
Același absolvent al clasei a XII-a mai spune că unitatea de învățământ nu le pune elevilor la dispoziție materialele necesare pentru activitatea didactică.
„Tot liceul este locul unde se umblă cu punguța, cadouri, atenții, locul unde, dacă știi pe cine trebuie, ești admis fără probleme, unde profesorii au preferații lor și fac diferențe între elevi, locul unde mulți elevi nu au ce căuta pentru că sunt praf la desen. Liceul nu a oferit un sac de ipsos, o pânză sau un penson. Ești obligat să-ți cumperi singur tot, iar pentru o lucrare de atestat completă plătești până la aproape 400-500 de lei pe motiv că școală nu are bani. Un liceu unde plătești o grămadă de bani să finisezi un atestat, culori, pânză ramă, ca să rămână în arhivele pline de praf, eventual aruncate, iar peste 2-3 ani, când ai voie să le primești înapoi, nu le mai găsești”, adaugă absolventul.
Ce spune directorul Colegiului de Artă din Iași
Alt absolvent care dorește să nu îi publicăm identitatea este nemulțumit că a fost nevoit să stea alături de alți doi colegi la calculator, acestea fiind insuficiente.
„Calculatoarele din laborator sunt pline de bacterii, sunt lipicioase și îți este scârbă să pui mâna pe ele. În perioada pandemiei, se dădea pe deasupra cu dezinfectant și apă, rămânând lipicios. Calculatoarele nu sunt suficiente, stând câte trei elevi la un singur calculator”.
Reporterii BZI au discutat cu prof. Dan Florin Partene, directorul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, care neagă acuzațiile absolvenților.
„Este cumva respinsă acuzația tânărului, că profesorii s-ar impune, atâta timp cât este un colegiu cu atât de multe rezultate. Nu este cazul să vorbim despre elevi constrânși, este o afirmație a unui elev care a terminat clasa a XII-a. Este un spirit adolescentin, este bine că există, dar sub nicio formă nu se depășesc limitele. Școala, așa cum este ea concepută și organizată, este foarte scumpă, arta este foarte scumpă. Într-adevăr, dotările secțiilor, pe alocuri, nu asigură anumite materiale necesare pentru dezvoltarea creativității. La fiecare examen de admitere există o comisie și nu există niciun dubiu că elevii care au intrat au intrat cu alte calități decât cele cerute”, declară prof. Dan Florin Partene, directorul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.