Revoltă a studenților de la Iași! Spun că nu mai fac față și au nevoie de o creștere a burselor

de: Ana Crețu
02:00, 04 mai 2022

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cere Ministerului Educației și Guvernului să crească subvenția pentru burse de la 201 lei pentru student bugetat la 272 lei pe lună

Studenții de la Iași au nevoie de o susținere financiară pentru parcurgerea studiilor, în contextul în care aceștia s-au întors în centrele universitare în format față-în-față. Aceștia au cheltuieli foarte mari pentru cazare, mâncare și relocare.

Conform legii, bursele trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare. În 2021, în baza calculelor ANOSR, cuantumul minim al burselor trebuia să crească de la 580 lei la 840 de lei. În acest sens, Consiliul Național al Învățământului Superior a stabilit creșterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca în 2022 statisticile să arate că acesta ar trebui să crească la 780 lei. Cu toate acestea, bursele nu au cunoscut majorări în cazul majorității universităților din România.

Din păcate, în perioada pandemiei, studenții au primit un sprjin din fonduri guvernamentale minim spre inexistent, lucru ce a rămas neschimbat și în perioada post-pandemică

Bursele studenților de la Iași nu acoperă cheltuielile de bază din cauza inflației

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România dorește să ajute studenții să obțină burse mai mari

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România dorește să ajute studenții pentru a obține burse mai mari.

„Inflația ridicată din ultima perioadă a erodat semnificativ posibilitățile studenților de a se susține financiar pentru parcurgerea studiilor, în contextul în care aceștia s-au întors în centrele universitare la activități didactice față-în-față și trebuie să plătească cheltuieli de cazare, masă, relocare etc.”, au menționat cei de la ANOSR.

Din păcate, în perioada pandemiei, studenții au primit un sprjin din fonduri guvernamentale minim spre inexistent, lucru ce a rămas neschimbat și în perioada post-pandemică.

„Știam că bursele vor crește cu 50 de euro, dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, deocamdată”, a precizat Andreea Ezaru, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Studenții sunt nemulțumiți de atitudinea universității, iar mulți dintre ei nu primesc burse pe motiv că nu există fonduri suficiente.

„Înainte să dea bursele propriu-zis, au fost persoane care au apărut cu «fonduri insuficiente, nu primește bursă», fiind scoase de pe lista beneficiarilor”, a spus studenta Dana Mocrei, de la Facultatea de Psihologie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Theodor Gavril, de la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, a declarat reporterilor de la BZI că studenții au nevoie de burse mai mari.

„Eu am luat bursa din anul întâi până semestrul trecut și m-a ajutat foarte mult, chiar au făcut o diferență banii, mă ajutau să îmi plătesc cheltuielile și o parte din chirie”, a menționat studentul.

Studenții sunt nemulțumiți de atitudinea universității, iar mulți dintre ei nu primesc burse pe motiv că nu există fonduri suficiente

ANOSR: „Studenții au fost complet uitați, valoarea subvenției nefiind modificată, necrescând din 2017”

Inflația a ajuns la 10,2%, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat la produsele alimentare și la prețul gazelor, costuri pe care o mare parte dintre studenți le achită în mod regulat

Reprezentanții ANOSR susțin că situația reală cu care se confruntă studenții din România este una gravă, bursele nemaifiind crescute din 2017.

„Potrivit raportului de la Institutul Național de Statistică din luna martie, inflația a ajuns la 10,2%, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat la produsele alimentare și la prețul gazelor, costuri pe care o mare parte dintre studenți le achită în mod regulat. Nevoia de actualizare a subvențiilor oferite de stat este evidentă, numeroase alte facilități, precum și salariul minim, fiind actualizate în raport cu inflația. Studenții au fost complet uitați, valoarea subvenției nefiind modificată, necrescând din 2017 și aflându-se în acest punct la o distanță astronomică de necesitățile studenților”, a menționat ANOSR.

Conform legii, bursele trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare. În 2021, în baza calculelor ANOSR, cuantumul minim al burselor trebuia să crească de la 580 lei la 840 de lei. În acest sens, Consiliul Național al Învățământului Superior a stabilit creșterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca în 2022 statisticile să arate că acesta ar trebui să crească la 780 lei.

Studenții de la Iași resimt din ce în ce mai mult criza care se apropie cu pași grăbiți.

„Cred că este o idee foarte bună, având în vedere situația de față în care ne aflăm – pandemie, posibilitatea începerii unui război ce aduce cu sine crize financiare care au început deja să ne afecteze. Trecerea bruscă a activităților didactice din online la frecventarea orelor față în față ne afectează financiar pe noi studenții. Prețurile la produsele alimentare cresc, prețurile cu utilitățile de cazare, gazul în mod deosebit, fac imposibilă acoperirea minimală a chetuielilor din bursă. Personal, am semnat petiția pentru continuarea activităților didactice în online tocmai din acest motiv. Susțin Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România pentru această inițiativă”, a menționat Mihaela Tverdohleb, studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.