Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconstituţională. CCR a dat verdictul
În aceste momente, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber este ilegală. Din aceste considerente, Guvernul şi Parlamentul nu o pot demite pe aceasta.
Decizia luată duce la un impas a Coaliţiei de Guvernare formată din PNL-USR-PLUS-UDMR care îşi dorea revocarea Renatei Weber. Excepţia de neconstituţionalitate a fost semnalată de PSD. Altfel spus, Renate Weber ar putea rămâne în funcție
Procedura de demitere a Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconsituțională
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în mod definitiv faptul că procedura de demitere a Avocatului Poporului este neconstituțională. Așadar, Renate Weber va ocupa, în continuare, poziția mai sus menționată. CCR este așteptată să publice motivarea pentru decizia luată. Este o decizie cu puternic impact pentru coaliția formată din PNL-USR-PLUS-UDMR care dorea demiterea acesteia. De altfel deja fusese lansată procedura de eliberare din funcție a Renatei Weber. Acum se așteaptă motivarea Curții pentru a vedea dacă Renate Weber trebuie să fie repusă în funcție.
După decizia luată în Comisia Juridică din Parlamentul României, parlamentarii urmau să se pronunțe efectiv pentru demiterea acesteia. În aceste momente acest lucru nu mai este posibil, cel puțin până în toamnă.
Altfel spus, vă aducem aminte faptul că deciziile CCR care sunt luate sunt obligatorii și general valabile. Ele nu pot fi atacate și trebuie puse în aplicare.
Decizia a fost luată de CCR cu unanimitate de voturi. Componența Curții Constituționale a României este formată din judecători numiți de președintele Klaus Iohannis și de principalele partide politice.
Renate Weber, reacție dură după ce a fost demisă de Comisia Juridică
În urmă cu câteva zile, Comisia Juridică din Parlament a luat decizia de a o revoca pe Renate Weber. Avocatul Poporului a reacționat dur la această decizie spunând că a deranjat Coaliția de Guvernare prin faptul că, în pandemia a acționat în interesul poporului:
„A existat o dorință a avea în fruntea instituției pe cineva care nu va deranja. Altceva nu aș fi putut să înțeleg. Absolut nimic din ce a-mi avea a reprosă nu avea acoperire legală.
Pare că vine de la domnul Orban toată treaba asta, cu demiterea, dar cred că lucrurile sunt ceva mai complexe. Eu am intrat în coliziune cu Guvernul atunci când am atacat la CCR o OUG din alea 25 prin care spitalelor private li se permitea să aibă acces la fonduri publice, un acces care nue ra controlat.
Atunci CCR mi-a dat dreptate, dar îneleg că acum se discută de o nouă ordonanță pe această temă”, a spus Renate Weber.
Coaliția de Guvernare dores să facă o numire controversată pentru funcția de Avocat al Poporului
În altă ordine de idei, după demiterea Renatei Weber, Coaliția de Guvernare urma să îl pună în funcție pe Fábián Gyula, un personaj controversat, susține PSD-ul. Un membru social democrat a afirmat faptul că acesta a participat la mai multe acțiuni antiromânești:
(…)Ungurul pe care vor să-l pună Avocatul Poporului Român se numește Fabian Gyula și are un trecut cu pete antiromânești , fiind cercetat de CSM pentru asocierea cu o organizație extremistă maghiară. Deși era procuror al statului român, acest honved în robă neagră explica, de la tribună extremiștilor unguri, ce lucru minunat și legal e autonomia teritorială. Mai cu seamă autonomia teritorială a Ardealului, desigur.
Dar alesul UDMR nu e doar un dubios cu pete antiromânești, ci și un profitor parșiv, fiind numit ca șef adjunct în procuratură cu puțin timp înainte de a ieși la pensie, la doar 50 de ani, ca să poată primi astfel mai mulți bani în plus, peste pensia grasă pe care ar fi încasat-o oricum. (…) declara Radu Cristescu.