Revedere emoționantă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Bebelușul care nu a primit prea multe șanse la viață s-a întors în brațele medicului care l-a salvat: „Avea 1.100 de grame, era cât palma” – FOTO
Este povestea lui Matei Constantin, un mic supraviețuitor al secției de Terapie Intensivă de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Băiețelul s-a născut la 27 de săptămâni, având o greutate de 1.100 de grame, și a stat cel mai mult în secția mai sus menționată. Acesta a petrecut în spital trei luni, mai exact 82 de zile. Adina, mama sa, povestește cu ochii în lacrimi și cu inima strânsă că micuțul nu a primit prea multe șanse la viață și că a crezut că nu-l va putea lua acasă niciodată.
Nu a primit prea multe șanse la viață. Ieri s-a întors în brațele medicului care l-a salvat
Ieri, micuțul Matei s-a întors la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, are 11 luni acum, și-a revăzut medicul care i-a salvat viața, s-a jucat cu baloanele, a aplaudat și a încercat să-i felicite și pe ceilalți supraviețuitori care au fost invitați în amfiteatrul unității medicale pentru a sărbători ziua Mondială a Prematurității, însă nu prin cuvinte, ci prin zâmbete și gângurituri, așa cum a știut mai bine.
„Nu am avut o sarcină cu risc, știam că o să am un copil perfect sănătos, însă mi s-au rupt membranele la 26 de săptămâni de sarcină. Inițial, am stat internată o săptămână, nu puteam să-l nasc pentru că el era prea micuț, cât palma mea. La momentul respectiv nu a primit șanse la viață. Nu-mi explic nici în ziua de astăzi de ce s-a întâmplat acest lucru, nu am avut probleme, absolut nimic.
Nu pot să vă exprim șocul prin care am trecut când l-am văzut internat în secția de Terapie Intensivă, la Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași. Am o prietenă care este asistent medical și mi-a spus că, atunci când o să fiu în secția respectivă, să fiu puternică, pentru că o să-l văd mic. Deși era al meu, mi se părea că e prea mic. Începusem și eu să nu mai am speranță. Medicii îmi spuneau să fiu stăpână pe mine, dar mi-am plâns și sufletul. L-am scos din spital cu 47 de centimetri și i-am cumpărat o păpușă, care era puțin mai mare decât el, este păpușica lui, și peste ani o să-i spun că a fost cât ea, ca să realizeze că nimic nu-l mai poate doborî în viața aceasta, pentru că deja a trecut prin ce era mai greu.
Am avut momente când am crezut că nu o să-l iau acasă niciodată, în special atunci când mi s-a spus că are hemoragie intraventriculară pe ambele părți. Dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că îl văd astăzi, la 11 luni, cum se joacă cu baloanele de aici. Am avut încredere în Doamne-Doamne”, a mărturisit, cu ochii în lacrimi, Adina, mama micuțului care a supraviețuit nașterii premature.
Există viață dincolo de nașterea prematură
Imaginea acestui copil, care a simțit timp de 82 de zile cum moartea vine să-l viziteze, este mândria medicilor din secția ATI, din acest motiv i-au dat copilului o diplomă cu „titlul” de absolvent de Terapie Intensivă Neonatală.
Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași afirmă faptul că în secția respectivă trăiesc o poveste, anume „Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry. Și faptul că a fost, odată ca niciodată, prof. dr. Maria Stamatin, îngerul păzitor a mii de copilași de la Neonatologie Iași, cărora nu li s-au dat foarte multe șanse la viață, și cea care a înființat această secția.