Reumatism articular acut: Simptome și complicații
Reumatism articular acut, boala reumatismală inflamatorie care apare ca și consecință nesupurativă a infecției faringiene cu streptococ și interesează țesuturile conjunctive ale întregului organism, dar în special articulațiile, inima și sistemul nervos central.
Diagnosticul reumatismului articular acut se bazează pe simptomatologia clinică, biologică, electrocardiografică și ecografica.
Reumatism articular acut: Dicționar de afecțiuni
Febra reumatismală acută poate apărea după o infecție a gâtului netratată la timp sau corespunzător. Artrita apare între 1- 5 săptămâni de la infecție, perioada de latență care este asimptomatică. Debutul artritei este brusc, cu febră și afectează articulațiile mari ale extremitățile care sunt calde, dureroase, spontane și uneori tegumentul de acoperire este roșu. Artrita are durată scurtă, de câteva zile, este fugace și se poate extinde și la nivelul altor zone din organism.
Cele mai des afectate de această boală sunt articulațiile principale, cum ar fi genunchiul, pumnul, glezna, cotul, mai rar umărul și soldul. Factorii de mediu joacă un rol important, prin favorizarea infecției. Climatul rece, umiditatea crescută și aglomerațiile umane favorizează transmiterea faringitei. Alți factori de risc includ malnutriția și sărăcia.
Se consideră că mecanismul de bază implică producerea de anticorpi împotriva propriilor constituenți ai organismului. Ca urmare a moștenirii genetice, unele persoane sunt mai predispuse să contracteze boala atunci când sunt expuse la bacterie.
Febra reumatică este cunoscută și sub numele de reumatism articular acut și se dezvoltă începând de la vârsta de 8 ani, fiind cea mai des întâlnită durere în rândul adulților.
Simptomele reumatismului articular acut se manifesta treptat și pot varia de la o persoană la alta, iar în cazul copiilor și adolescentilor, acestea pot avea o forma ușoară sau pot fi absente. Simptomele încep să apară în urma unei faringite sau amigdalite care nu au fost tratate corespunzător. Apar simptome precum febra, dureri de cap, dureri în gât, înroșirea faringelui, mărirea amigdalelor, care devin roșii, cu secreții de puroi, și mărirea ganglionilor limfatici din zona gâtului.
Starea generală alterată, oboseala, lipsa poftei de mancare, durerile abdominale pot însoți simptomele prezentate mai sus. La copii mai pot apărea și sângerările nazale.
Complicațiile care pot apărea în urma unei astfel de boli
Dacă artrita persistă pe o perioadă mai lungă, există posibilitatea ca boala să distrugă articulațiile, chiar dacă a fost administrat tratament antibiotic și antiinflamator de specialitate. Netratată corespunzător, reumatismul articular acut poate da naștere bolilor precum cardita, și afectează structurile cardiace precum pericard, endocard si miocard. În cazuri rare, poate să apară eritemul marginat, care se manifestă sub forma unor pete mari cu margini roșiatice, neregulate.
Coreea și encefalita reumatismală sunt alte boli care iau naștere din reumatism articular acut. Infecția urcă la nivelul scoarței cerebrale și afectează zone ale creierului, ca de exemplu, funcția locomotorie.
Cel mai des afectate sunt picioarele, mâinile și fața. Mai pot să apară și comportamente bizare, instabilitate emoțională, depresie și anxietate care pot determina izbucniri de plâns și râs necontrolat. Recuperarea este posibila prin tratament sportiv și monitorizare medicală, dar și printr-un tratament medicamentos de specialitate sau ajutorul unui psihoterapeut.
Pacienții cu reumatism articulat acut trebuie să evite efortul fizic și cel psihic. Tratamentul presupune administrarea de acid acetilsalicilic pe durata a două săptămâni Corticosteroizii se administrează doar pacienților cu afectiuni cardiace severe și este recomandată vizita într-un cabinet de specialitate.