Reținut pentru trafic de influență: Sume mari pretinse pentru spații și funcții publice

de: Redacția BZI
14:55, 20 dec. 2024

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul Teritorial Iașiau dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 decembrie 2024, a inculpatului M.C.V., persoană fizicăfără calitate specială, pentru săvârșirea a două infracțiuni detrafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul M.C.V. arfi pretins de la o persoană (martor), în mod direct, pentru sine, suma totală de 42.270 de euro și 277.149 lei, pe care ar fi primit-o în mai multe tranșe, atât în numerar,cât și prin transfer bancar, în perioada 14 decembrie 2023 – 13 iulie 2024, lăsând să creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Primăriei Municipiului Iași cu atribuții învânzarea spațiilor cu destinația de cabinete medicaleși că îi va determina pe aceștia, în schimbul unor sume de bani, să îndeplinească acte ce intră în atribuțiile lor de serviciu, respectiv să îi vândă martorei două spații pentru amenajarea cabinetului medical, la prețuri subevaluate.

Pe de altă parte, în perioada 26 aprilie – 13 iulie 2024, inculpatul ar fi pretins și primit de la aceeași persoană (martor), în mod direct, în mai multe tranșe, pentru sine, suma totală de 15.600 de euro, lăsând să creadă că, prin influența pe care o are pe lângă managerul unui spital din Municipiul Iași și a funcționarilor publici cu atribuții în organizarea unui concurs de ocupare de funcții de conducere, îi va determina pe aceștia să o numească pe un post de conducere la spitalul respectiv.

Inculpatului M.C.V.i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 20 decembrie 2024, inculpatul este prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.