Rețete de prăjituri de post delicioase. Care sunt cele mai căutate dulciuri în perioada aceasta?

de: Redacția BZI
11:35, 29 nov. 2024

Aceste prăjituri de post pot fi la fel de delicioase și sănătoase ca și cele tradiționale cu ingredientele cu care suntem obișnuiți. Dacă urmezi un regim de post sau preferi o alimentație fără produse de origine animală, există o varietate largă de delicii pentru această perioadă pe care le poți savura.

Chiar dacă perioada postului a început, nu înseamnă că trebuie să te abții de la micile plăceri nevinovate și anume dulciurile. Cu toții știm că preparatele dulci nu sunt recomandate în post, însă există deserturi care nu sunt interzise deoarece nu sunt pregătite cu lapte sau ouă.

Rețete de prăjituri de post delicioase

Prăjiturile de post nu conțin ouă, lapte sau alte produse de origine animală, fiind astfel potrivite și pentru vegetarieni și vegani. Există o varietate largă de rețete de post, de la clătite pufoase și checuri umede la tarte cu fructe proaspete și prăjituri cremoase cu ciocolată.

Poți încerca și prăjituri cu mere, prune, banane, morcovi sau fructe de pădure. Acestea pot fi pregătite cu ușurință acasă, cu ingrediente disponibile în majoritatea magazinelor alimentare.

În plus, ai și opțiuni sănătoase, mai puțin dulci, cum ar fi prăjiturile raw-vegane, care sunt preparate fără cuptor și care conțin ingrediente neprocesate, cum ar fi nuci, semințe și fructe uscate.

Poți încerca fursecurile cu lămâie care se fac din 200 gr de făină albă, 100 de gr zahăr pudră, 100 gr ulei, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriță de suc de lămâie, 1 linguriță de extract de vanilie, un praf de sare. Modul de preparare a acestor fursecuri e același ca la oricare rețetă de fursecuri.

O altă variantă de desert de post este prăjitura cu prune, aceasta se face cu ajutorul a 250 gr e prune uscate, 200 gr făină albă, 100 gr de zahăr brun, 100 gr ulei vegetal, 200 ml apă călduță, 1 linguriță de praf de copt, 1 linguriță de scorțișoară, o lingură de esență de vanilie, un praf de sare și zahăr pudră pentru decor. Modul de preparare este același ca la checul obișnuit, o recomandare importantă este să hidratați prunele înainte, acestea fiind puse la final în aluat.

Trucurile pentru ca deserturile să iasă întotdeauna perfect

Chiar și cei care sunt experți în bucătărie învață zi de zi noi trucuri. Iar când vine vorba de prăjituri, cea mai mică greșeală poate duce la un eșec frustrant, de aceea trebuie să cunoști niște reguli esențiale, care te vor ajuta de fiecare dată când prepari un desert sau chiar niște biscuiți simpli.

Primul secret ca deserturile să iasă perfect este să nu folosiți ouă reci. Așa cum untul trebuie adus la temperatura camerei înainte de a fi inclus în unele prăjituri, la fel de important este și în cazul ouălor. Dacă folosești ouă reci, direct din frigider, există riscul ca amestecul să nu se omogenize suficient de bine.

Atunci când folosești o măsură pentru făină, ia cu lingura din pungă și pune în măsură, apoi îndepărtează excesul cu un cuțit. Când ei cu măsura direct din pungă, făina se va compacta și vei folosi astfel mai mult decât îți trebuie pentru rețetă.

Pentru o coacere uniformă, așază întotdeauna tava cât mai în centrul cuptorului, fără să se atingă de pereți. Dacă folosești mai multe tăvi care nu încap pe același grilaj, așază-le una sub alta, lăsând spațiu pentru ca aerul cald să circule.

De asemenea, poți roti tăvile în timpul coacerii, astfel se va coace uniform, dar este obligatoriu să aștepți două treimi din timpul necesar de coacere înainte de a deschide cuptorul. Dacă deschizi cuptorul în prima parte a timpului de coacere, este posibil ca prăjiturile de post, dar nu numai să-și piardă volumul.