Rețete de mâncare de regim pentru stomac. Sfaturi pentru cei care au gastrită
Cei care au gastrită trebuie să țină cont de anumite indicații alimentare, printre care rețete de mâncare de regim pentru stomac, pentru a nu apărea probleme. Sindroamele dureroase sunt cele mai întâlnite și pot fi cu adevărat inconfortabile.
Chiar dacă meniul este ceva mai limitat, persoanele care suferă de gastrită se pot bucura în continuare de mese gustoase și bogate. Ținând cont de alimentele permise și cele interzise, se pot face diverse rețete de mâncare de regim pentru stomac.
Sfaturi de care să țină cont persoanele cu gastrită
Înainte de a face meniul, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând, mesele trebuie să fie mici și frecvente. Intervalul între ingestia de alimente trebuie să fie de două ore și alimentele ar trebui să provină în stomac, în porții mici.
Mâncărurile preparate trebuie să fie calde și ușor de absorbit. Totodată, evitați zilele de post sau abținerea de la mâncare pentru că stomacul este sensibil și are nevoie de hrană.
Trebuie să evitați: semifabricate, grase de carne și pește, șuncă sau bacon, fast-food-uri, acut, sărat, păstra, prajit, produse de panificație, cereale, cafea tare sau de ceai, băuturile carbogazoase.
Lista cu produsele permise este destul de vastă. Puteți consuma: pâine și produse de patiserie, lapte și produse lactate (lapte degresat, în cantități mici, smântână, unt, brânză de vaci proaspătă), legume (de preferat fierte), ouă (omlete sau fierte moi), carne și pește, fructe, dulciuri (gem, bezele, bomboane, miere), bături (ceai, compot).
Medicul este cel mai în măsură să vă recomande ce este bine și ce nu este de consumat.
Rețete de mâncare de regim pentru stomac
Pentru gastrită, orice formă de ou moale este admis. Friptura de omletă și ouăle tari, în schimb, nu sunt recomandate. Pentru această rețetă aveți nevoie de: ouă de pui (1-2 bucăți), apă, sare, o picătură de suc de lămâie și o felie de uscate pâine de grâu.
Trebuie să fierbeți într-o oală apă cu sare și suc de lămâie. Apoi, ușor spargeți un ou într-o ceașcă. Gălbenușul de ou trebuie să fie întreg. Se mișcă apa din cratiță astfel încât în mijloc se formează o pâlnie în care se toarnă oul. Se continuă mișcare, după care, cu o lingură, se scoate oul și se pune pe o felie de pâine.
O altă rețetă indicată conține carne tocată și cartofi. Aveți nevoie de: 500 de grame de cartofi, 500 de grame de carne tocată, 1 cana de lapte și sare după gust. Prima dată trebuie să curățați cartofii, după care îi fierbeți și pisați. Apoi amestecați cu lapte și sare. Ungeți o tavă cu unt și puneți un start uniform de piure de cartofi și apoi carnea condimentată și lăsați la cuptor pentru jumătate de oră.
O idee de prânz delicios este brânza la caserolă. Aveți nevoie de: iaurt scăzut de grăsimi (200 ml), brânză de vaci (200 g), gris (70 g), 1 ou, praf de copt (un vârf de cuțit), sare și zahăr (pentru gust). Se amestecă iaurtul, cu grișul, cu oul și praful de copt și se pun la cuptor, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute. Se poate servi apoi cu fructe de pădure, miele sau smântână.
Un desert copios pentru persoanele care suferă de gastrită este budinca cu dulceață de fructe de pădure (500 g), amidon (100 g), apă (3 l) și zahăr (300 g). Într-o cratiță trebuie să fierbeți apă și să adăugați zahăr și fructe de pădure. În alt vas amestecați bine apa rece cu fructe de pădure. Pentru un efect bun, budinca se fierbe timp de 10 minute. Aceste desert se poate servi atât cald, cât și rece.
Dacă țineți cont de alimentele permise, puteți să vă faceți nenumărate rețete de mâncare de regim pentru stomac, deosebit de gustoase și care vă vor da senzația de sațietate.