Rețeta șefilor de la compania Delphi pentru a-și teroriza subalternii a fost demascată. Un bărbat a povestit cum, zile și zile, a fost victimă a hărțuirii morale (EXCLUSIV)
Un bărbat din Iași a câștigat un litigiu intentat unei mari companii pentru hărțuire morală. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri apelul formulat de Bogdan Petrișor Câmpeanu în contradictoriu cu societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL). Ieșeanul a dat în judecată compania, solicitând și daune morale.
O mare companie din Iași, obligată de judecători să înceteze hărţuirea morală a unui angajat! Așadar, un bărbat din Iași a câștigat un litigiu intentat unei mari companii pentru hărțuire morală. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri apelul formulat de Bogdan Petrișor Câmpeanu în contradictoriu cu societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL).
„Instanța admite apelul formulat de reclamantul Bogdan Petrișor Câmpeanu. Admite în parte acțiunea formulată de reclamant. Anulează decizia din 10 septembrie 2019 privind aplicarea sancţiunii disciplinare a avertismentului scris salariatului reclamant. Obligă pe pârâta societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL) să ia toate măsurile pentru respectarea demnităţii în muncă și încetarea hărţuirii morale a salariatului reclamant și la plata în favoarea reclamantului a sumei de 5.000 de lei, cu titlu de daune morale. Obligă pârâta societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL) la plata în favoarea reclamantului a sumei de 2.000 de lei cheltuieli de judecată la fond și 4.000 de lei cheltuieli în apel. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.
O mare companie din Iași, fosta Delphi Diesel Systems, acuzată de hărţuire morală
Procesul dintre angajatul Bogdan Petrișor Câmpeanu și societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL) a început în urmă cu aproape 3 ani. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, angajatul a contestat decizia privind aplicarea sancţiunii disciplinare a avertismentului scris, a solicitat obligarea angajatorului să ia toate măsurile pentru respectarea demnităţii în muncă și încetarea hărţuirii morale de către şeful de depozit și şeful de echipă, obligarea angajatorului la plata de daune morale în sumă de 10.000 de euro si obligarea angajatorului la plata cheltuielilor de judecată.
Ieșeanul a solicitat introducerea în cauză și a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
„În sectorul PCIL, prin atitudinile comportamentale ale șefului de depozit și şefului de echipă asupra salariaţilor subordonaţi, se manifestă fenomenul de hărţuire profesională și morală, având drept consecinţe trauma psihică la locul de muncă. Astfel, nu sunt respectate valorile promovate de Delphi, respectiv prin regulamentul intern. Eu sunt angajat în funcţia de stivuitorist. Sunt subordonat direct șefului de echipă și șefului de depozit”, a relatat ieșeanul în instanță.
De unde a izbucnit scandalul
Ieșeanul Bogdan Petrișor Câmpeanu a adăugat că, la un moment dat, în fabrică s-au împărțit exemplare tipizate din „Declaraţia privind luarea la cunoştinţă a Regulamentului intern 2019”, pentru a fi semnat. Ieșeanul a spus că va semna declarația respective după ce se va informa despre conţinutul Regulamentului, dar șefii acestuia ar fi avut o atitudine furioasă. După o ședință de informare, reclamantul a susținut că sunt unele prevederi neclare în noul Regulament.
Mai mult, potrivit lui Bogdan Petrișor Câmpeanu, el ar fi început să fie hărțuit și șicanat psihic de unii dintre șefii săi. Ieșeanul a mai spus că, de atunci, ar fi fost pus să lucreze la exterior, deși nu putea face acest lucru, din cauza problemelor medicale și a fișei postului. În plus, el afirmă că a fost sancționat disciplinar în mod ilegal în urma acestor discuții.
Ce au spus cei de la Borgwarner România
La rândul lor, reprezentanții Borgwarner România au cerut respingerea acțiunii.
„Decizia din 10 septembrie 2019 nu a încălcat niciun drept, a respectat procedura impusă de Codul Muncii cu privire la aplicarea sancțiunii cu avertisment și nu a produs niciun prejudiciu contestatorului. Angajatul a fost sancţionat cu avertisment scris pentru refuzul de a îşi îndeplini unele dintre sarcinile de serviciu (folosirea motostivuitorului pentru mutarea de ambalaje). Argumentele invocate de către angajat în justificarea refuzului nu sunt de natură de a invalida/anula decizia de sancţionare”, au subliniat cei de la fosta companie Delphi Diesel Systems România.
La instanța de fond, respectiv Tribunalul Iași, magistrații au respins acțiunea formulată de angajat. Acesta a formulat apel, iar, ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Iași au admis cererea lui Bogdan Petrișor Câmpeanu. Astfel, o mare companie din Iași a fost obligată de magistrați să înceteze hărţuirea morală a angajatului.