Rețeta pentru salata de vinete cu ceapă. Iată greșeala care strică gustul preparatului

de: Redacția BZI
13:51, 07 nov. 2024

Salata de vinete cu ceapă este unul dintre cele mai populare preparate din țara noastră. Aceasta se poate servi simplă, cu maioneză sau cu ceapă. Unora le place cu multă ceapă, altora cu mai puțină, din motive de sănătate sau poate de socializare.

Dacă ești un fan al salatei de vinete și cauți o alternativă mai sănătoasă la varianta clasică cu maioneză, atunci această rețetă cu ceapă și puțin ulei este exact ce ai nevoie. Nu doar că este la fel de cremoasă și delicioasă, dar este și mult mai ușoară, perfectă pentru o dietă echilibrată.

Rețeta pentru salata de vinete cu ceapă

Vinetele trebuie spălate și șterse cu un prosop, de preferat din bumbac după ce au fost achiziționate din piață, magazin sau dacă au fost aduse din propria grădină.
Vinetele se pot coace în tavă la cuptor sau pe o tablă subțire pe ochiul aragazului.

La cuptor se coc aproximativ 100 de minute la o temperatură de 150 de grade, e foarte important să le întoarcem după 30 de minute pe partea opusă. Coacerea la flacăra aragazului este puțin mai complicată, iar vinetele trebuie întoarse mai des în funcție de cât de bine sunt coapte.

Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de 7 vinete medii, 2 cepe mici galbene sau roșii, 150 ml ulei, preferabil de floarea soarelui, câteva frunze de pătrunjel pentru decor, câteva roșii de folosit la decorarea salatei, sare și piper negru.

După ce se coc vinetele, ele se pun la răcit într-o cratiță, iar ulterior se curăță de coajă și se spală fără să tăiem cotorul. Vinetele se scurg aproximativ 40 de minute după coacere, pentru a nu avea gust amar salata. Ca salata să iasă potrivit de iute, nici prea pișcătoare, nici fără gust, salata de vinete ar trebui să aibă în compoziție o ceapă la 1 kilogram de vinete.

Indicații de preparare

Când s-au scurs bine vinetele se taie de la partea superioară pentru a îndepărta cotorul și se toacă mărunt. În tot acest timp se pregătește și o ceapă care se va tăia foarte mărunt. Vinetele sunt puse ulterior într-un blender și se fac cu un mixer 1 – 2 minute.

Ulterior se va adăuga o parte din cantitatea de ulei și se mixează în continuare. În momentul în care vinetele sunt amestecate foarte bine se va adăuga ceapa și se va mixa până când devine o pastă omogenă.

La final, se mai adaugă puțin ulei și se potrivește de sare și puțin piper, după gust. O altă variantă ar fi să înlocuiți uleiul cu pastă de susan sau să faceți un dressing cu iaurt. Pentru această alegere trebuie să frecați vinetele coapte tocate cu 2 lingurițe de tahini. Acest ingredient are mai puține calorii decât uleiul și mai prezintă câteva avantaje, adică albește vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporește.

Când salata este gata, se pune într-un castron sau o tavă de sticlă și se decorează cu feli subțiri de roșii și câteva frunze de pătrunjel. Salata de vinete cu ceapă se servește rece, însoțită de ardei copți în oțet.