Rețetă pâine de casă pufoasă, ca la mama acasă: Cum se prepară cea mai gustoasă pâine
Pâinea făcută în casă ne amintește întotdeauna de copilărie și de preparatele gustoase, cum numai mama le făcea. De aceea, vă prezentăm astăzi o rețetă simplă de pâine de casă pufoasă.
Pentru pregătirea unei pâini pufoase, dar cu exterior crocant, trebuie să țineți cont de o serie de sfaturi prețioase. Cel mai important lucru este să alegeți o făină de calitate, pentru a obține o pâine cu un gust desăvârșit.
Rețetă pâine de casă pufoasă: Ingrediente și mod de preparare
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de: un kilogram de făină albă de tip 650, 10 grame de drojdie uscată, jumătate de litru de apă, 60 de mililitri de ulei, două lingurițe de sare și o linguriță de zahăr.
Puneți drojdia uscată într-un pahar, iar peste ea turnați 50 de mililitri de apă călduță. Adăugați apoi zahărul și o lingură de făină. Lăsați compoziția la dospit pentru 15 minute. Puneți amestecul rezultat peste făină și începeți frământarea aluatului de la margini spre interior. Treptat, adăugați apa și frământați bine. În cazul în care aluatul încă se mai lipește de mână, mai adăugați puțină făină și frământați. Aluatul se lasă la dospit într-un bol mare.
În momentul în care și-a dublat volumul, împărțiți aluatul în două și mai frământați-l încă o dată. Acum, se lasă la dospit pentru cel puțin 30 de minute.
Pregătiți vasele pentru copt. Ungeți cu puțin ulei fiecare vas și apoi adăugați aluatul. Pentru o coajă mai fină și un aspect auriu, ungeți aluatul cu puțină apă sau un ou bătut.
Pâinea se lasă la copt pentru 10 minute la 160 de grade, după care creșteți temperatura la 180 de grade. Lăsați-o pentru 40 de minute și apoi recurgeți la testul scobitoarei. Dacă aceasta nu se lipește, înseamnă că pâinea este bine coaptă.
Secretele pâinii perfecte
Pentru ca pâinea să iasă perfect, trebuie să aveți grijă ca toate ingredientele să fie proaspete și de calitate. Respectați întotdeauna cantitățile necesare, pentru ca pâinea să iasă așa cum o așteptați. Dacă folosiți o cantitate prea mare de ingrediente, pâinea va ieși tare și îndesată. În schimb, nici prea puțină făină nu este recomandată. În acest fel, aluatul nu se va lega și va ieși lipicios.
De asemenea, la baza rețetei de pâine se află o făină de calitate. Glutenul din făină se leagă, iar pâinea de casă va prinde bule de aer. În plus, amidonul se încălzește, iar odată cu acest proces, se va adăuga susține aluatului. Așadar, pentru o pâine de casă pufoasă și gustoasă, este necesar să formați cât mai multe legături de gluten, fapt ce va capta dioxidul de carbon și aburul din timpul coacerii.
Făina perfectă pentru o pâine reușită este cea de tip 650, deoarece este obținută din grâu dur și are o concentrație de aproximativ 12-14% gluten. Acest lucru o face ideală pentru coacerea aluaturilor care au nevoie de timp de dospire.
De asemenea, nici drojdia nu trebuie ignorată. Este necesar ca aceasta să fie proaspătă și, implicit, activă. Ea se amestecă cu apă călduță și cu un vârf de sare, apoi se lasă la dospit aproximativ 15 minute, timp în care se activează. Este perfectă de folosit atunci când sesizați bule la suprafață și o spumă densă.