Reţeta originală de humus. Cum o prepară libanezii ca să aibă gust bun
Iată o reţetă pentru zilele în care vrei să posteşti. Dacă nu ai auzit până acum de humus, e cazul să îl încerci. Cu siguranţă, te vei îndrăgosti de acest preparat. Originea lui este libaneză. De-a lungul timpului însă au apărut mai multe variante. Indiferent pe care o preferi, gustul e bun. Mai jos găseşti inclusiv reţeta originală de humus.
De ce să mănânci aşa ceva? În primul rând, este săţios. În al doilea rând, este de post. Nu în ultimul rând, se face uşor, repede şi din puţine ingrediente. Secretul gustului la reţeta originală de humus este pasta de tahini. Aşadar, dacă posteşti sau ai probleme de sănătate şi eviţi carnea, încearcă humusul, o sursă excelentă de proteina vegetală.
Humus libanez – Rețeta originală
Se pare că această reţetă este baza pentru varietatea reţetelor asiatice, greceşti ori italieneşti. Ca să aibă gust bun, nu confunda pasta de tahini cu uleiul de susan. De asemenea, foloseşte exact ingredientele din listă. Dacă le vei înlocui, nu-ţi va ieşi humus, ci o improvizaţie.
Ingrediente:
- 250 gr năut
- 80 gr tahini
- 2 linguri ulei de măsline
- sucul de la jumătate de lămâie
- 1 căţel de usturoi
- sare
- piper
Mod de preparare:
Scurge năutul din conservă şi clăteşte-l. Dacă ai năut crud, pune-l la fiert în apă cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Când e gata, clăteşte-l şi lasă-l să se răcească. Pune în blender toate ingredientele şi mixează foarte bine. Vei obţine o pastă fină. Atenţie: dacă vrei să mai amesteci manual în compoziţie, foloseşte lingura de lemn. Poţi servi simplu ori decorat cu boia dulce şi frunze de busuioc.
Humus marocan – Cum se prepară
Inedit este faptul că pe acesta îl poţi mânca cu biscuiţi, neapărat săraţi.
Ingrediente:
- 2 cutii năut
- 1 linguriță chimen
- 1/4 ceaşcă suc de lămâie
- 1 linguriță usturoi măcinat
- 1/3 ceaşcă miere
- 2 linguri pătrunjel tocat mărunt
- piper, după gust
- 1/2 linguriţa sare
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele în bolul blenderului şi mixează până când obţii o pastă omogenă. Decorează cu pătrunjel verde. Poţi servi acest humus marocan cu biscuiţi săraţi.
Humus tip guacamole
De ce i se spune aşa? Pentru că regăsim şi un avocado în lista de ingrediente.
Ingrediente:
- 1 cană de năut fiert
- O jumătate de avocado
- sucul dintr-o lămâie
- 1 cană de mazăre gatită şi răcită
- coriandru organic
- 2 linguriţe de ulei de măsline extravirgin
- sare
- piper
Mod de preparare:
Omogenizează totul folosind blenderul, apoi decorează cu frunze de pătrunjel.
Secrete pentru humus bun
Iată de ce anume să ţii cont când prepari humus:
- foloseşte doar ulei de măsline extravirgin;
- calitatea ingredientelor. Ai grijă să fie bune;
- usturoi de grădină, dacă se poate. Evită usturoiul chinezesc;
- lămâie de calitate, parfumată;
- apă în care fierb boabele de năut să fie plată sau de izvor. Dacă se poate, evită apa de la robinet;
- ca să fiarbă mai repede, pune boabele de năut la hidratat, în apă, cu o seara înainte;
- năutul trebuie fiert la foc mic, pentru a nu-și pierde aroma;
- uleiul de măsline e încorporat întrucât face humusul mai aromat și mai pufos;
- se pune puțină sare în apa în care fierb boabele de năut, nu în humus, la final.
Pentru diversitate, poți încerca și preparatul lui Jamie Oliver, celebrul bucătar britanic. Dacă ai probleme cardiovasculare, încearcă humusul. Este foarte bun pentru că nu conţine multe calorii şi grăsimi. Aşadar, nu creşte nivelul colesterolului din sânge.
Şi dacă ai indice glicemic mare ori suferi de diabet, poţi mânca humus fără nici o problemă. E o sursă bună de minerale (fier, fosfor, cupru, mangan), dar şi de acid folic.