Rețetă mucenici moldovenești însiropați – Cea mai delicioasă rețetă
Rețeta de mucenici moldovenești însiropați este la mare căutare. Aceasta este una dintre cele mai delicioase modalități de a pregăti mucenicii. Aceștia reprezintă un desert bisericesc, care se împarte în preajma anumitor sărbători. Îi putem găsi și la diferite patiserii, însă cele făcute în casă sunt mult mai bune!
Ce ingrediente sunt necesare pentru acești mucenici
Mucenicii mai sunt numiți și sfințișori. Aceștia au forma unul 8, și sunt delicioși. Mucenicii necesită destul de multe ingrediente, așadar, este un preparat destul de complex și complicat pentru începătorii în bucătărie.
Pentru aluat, vom avea nevoie de aproximativ 1250 de grame de făină albă de grâu de calitate superioară. Vom mai pregăti și 60 de grame de drojdie proaspătă. Dacă folosiți drojdie uscată, va trebui să schimbați cantitatea. Trebuie să mai avem și 4 ouă potrivite ca mărime, alături de aproximativ 500 de ml de lapte (acesta trebuie să fie încălzit înainte). Vom mai pregăti și 300 de grame de zahăr (de preferat, zahăr brun, însă puteți folosi de care preferați), alături de 170 de grame de unt pe care îl vom topi. Pentru cât mai multă aromă, putem adăuga niște coaja rasă de lămâie și o esență de rom.
Pentru sirop, vom pregăti aproximativ 500 de ml de apă, alături de 250 de grame de zahăr alb. Vom mai avea nevoie de niște scorțișoară, puțină esență de rom și de vanilie.
Pentru ungerea mucenicilor, vom mai avea nevoie de niște miere de albine și nucă măcinată.
Acestea sunt toate ingredientele de care avem nevoie pentru cei mai gustoși mucenici moldovenești.
Rețetă mucenici moldovenești însiropați – Cum se prepară aceștia
Cel mai greu în prepararea mucenicilor este de fapt, prepararea aluatului. Acesta nu este pentru oricine, tocmai, de aceea, unele persoane se folosesc de robotul de bucătărie. Procesul va fi mai rapid și cu mai puțin efort.
Putem începe prin a încălzi laptele pregătit. În acesta, vom dizolva drojdia. Putem pune o parte din zahăr și din făina pregătită, iar după aceea, o lăsăm să crească, timp de aproximativ 10 minute.
Între timp, în alt vas încăpător, punem ouăle, untul (pe care l-am topit deja), alături de zahărul rămas, esența de rom și cojile rase de lămâie. Desigur, tot acum putem adăuga și praful de sare. Acesta nu trebuie să lipsească din nicio rețetă!
Începeți să frământați, iar apoi adăugați și maiaua făcută la început. Frământați bine până ce aluatul prinde forma dorită. Se poate ca acesta să vă dea puțin de furcă, însă, cu siguranță, va merita!
După ce aluatul s-a legat, îl lăsăm la crescut. Îl acoperim cu un prosop curat și îl punem într-un loc călduros timp de aproximativ o oră.
Atunci când aluatul a crescut suficient, este timpul să dăm formă mucenicilor. Rupem bucăți din aluat și formăm niște bucăți ca de sfoară și le împletim. În tava unsă deja cu unt și pregătită cu hârtie de copt, așezăm mucenicii în formă de 8. Aceștia mai pot fi lăsați să crească câteva minute, după care îi băgăm la cuptor timp de aproximativ 35-40 de minute.
Între timp, ne putem ocupa de sirop. Punem zahărul și apa, alături de arome, la fiert până ce se topește zahărul. Imediat după ce scoatem mucenicii de la cuptor, trebuie să îi îmbăiem cu siropul obținut. Pe deasupra punem mierea și nuca măcinată.
Această rețetă de mucenici moldovenești însiropați este una dintre variantele autentice și cele mai delicioase.