Rețetă gogonele murate la borcan. Metoda în saramură, explicată pas cu pas

de: BZI.ro
13:00, 15 nov. 2023

Îmbogățește-ți cămara cu această rețetă de gogonele murate la borcan care cu siguranță îți vor captiva papilele gustative! Toamna este momentul perfect pentru a face gogonele murate. Cu această rețetă rapidă de murături, vei avea gogonele murate gata de savurat într-un timp foarte scurt! Acestea vor avea un gust sărat, acru și ușor picant, și sunt ideale alături de fripturi sau porc, în mâncăruri cu cartofi sau fasole. Mai sărate și mai intense decât castraveții murați, gogonelele murate devin chiar și mai delicioase dacă introduci și câteva roșii coapte printre cele verzi.

Murarea este una dintre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor, iar gogonelele murate pot fi un adaos delicios la mesele zilnice. Nu doar că au un gust delicios, dar prin murare poate crește și valoarea nutritivă a alimentelor datorită conținutului de bacterii benefice și enzime care ajută la digestie. Murăturile sunt o sursă bună de fibre și au un conținut scăzut de calorii, grăsimi și zahăr, făcându-le o opțiune excelentă de gustare pentru cei care încearcă să reducă aportul caloric. În plus, prin murare este prelungită durata de păstrare a alimentelor și ajută la reducerea risipei alimentare. Această rețetă este plină de arome, însă, țineți cont de conținutul ridicat de sodiu atunci când le consumați.

Cum poți face această rețetă de gogonele murate fără oțet

Înainte de a începe, spală bine gogonelele și aruncă-le pe cele care sunt deteriorate în vreun fel, deoarece ar pute să strice întregul borcan. Curăță morcovii și usturoiul, apoi taie morcovii în inele (grosimea e la alegerea ta).

Fierbe 3.8 litri de apă și adaugă sarea. Amestecă până la dizolvare. Înlătură cratița de pe aragaz și las-o deoparte. Așează un strat de tulpini de mărar la fundul borcanelor. Așează conopida (dacă folosești) împreună cu gogonelele și morcovii feliați. Adaugă cățeii de usturoi, semințele de muștar și boabele de piper printre roșii. La final, introdu dafinul și mărarul rămas. Toarnă amestecul de apă fierbinte peste legume, și acoperă borcanele cu capace. Așează borcanele într-o cratiță mare și umple cratița cu apă caldă până la marginea borcanelor.

Dă în clocot și lasă să se răcească. Acest lucru se face pentru a te asigura că capacele sunt sigilate corect și că aerul nu va pătrunde în borcane. Păstrează borcanele cu murături într-un loc uscat, răcoros și întunecat timp de aproximativ două luni înainte de a le servi. Borcanele deschise cu murături sunt bune de mâncat timp de până la o lună dacă sunt păstrate în frigider. Gogonelele murate pot sta până la un an dacă sunt păstrate corect în borcane etanșe și plasate într-un loc răcoros și uscat.

Ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2.27 kg de gogonele, 2 morcovi (opțional), conopidă (opțional), 4 linguri de sare pentru murături, 1 sau 2 tulpini de mărar (preferabil uscat), 4 foi de dafin, 8 căței de usturoi, 1 lingură de boabe de piper, 1 lingură de semințe de muștar (opțional).

Primul pas este sterilizarea borcanelor. Spală gogonelele, și curăță morcovii și usturoiul. Taie morcovii în rondele, și fierbe 3.8 litri de apă cu sare. Așează un strat de tulpini de mărar pe fundul borcanelor, apoi conopida împreună cu gogonelele și morcovii feliați. Adaugă cățeii de usturoi, semințele de muștar și boabele de piper între roșii, iar apoi foile de dafin și mărarul rămas. Toarnă amestecul de apă fierbinte peste legume, și pune capacele la borcane. Așează borcanele într-o cratiță încăpătoare umplută apă caldă până la marginea borcanelor. Dă apa într-un clocot, iar apoi las-o la răcit. Depozitează borcanele cu gogonele murate într-un loc uscat, răcoros și întunecat timp de aproximativ 2 luni pentru ca gogonelele murate rețetă să fie bune pentru servit.