Rețetă de tort cu dovleac. Desertul de toamnă preferat de întreaga familie

de: BZI.ro
18:40, 08 oct. 2022

Odată cu instalarea sezonului rece, gospodinele și-au încheiat cămara unde au pregătit unele dintre cel mai gustoase bunătăți. De la murături până la gemuri se află în gospodăria fiecărei femei. Însă, după ce treburile s-au terminat, începe gătitul. Și ce altceva să fie mai delicios în sezonul de toamnă dacă nu o rețetă care are în compoziția sa dovleac.

Tortul de dovleac este unul dintre cele mai gustoase preparate pe timp de toamnă. Cu taote că ingredientele din compoziția sa sunt numeroase, rezultatul îți va surprinde membrii familiei, datorită semințelor de dovleac caramelizate.

Rețetă de tort cu dovleac

Rețeta de tort cu dovleac este alegerea preferată pe timp de toamnă, asta dacă vrei să îți surpinzi membrii familiei cu un preparat delicios.

Ingrediente

Blat madeleine cu cacao

-1 ou;

-50g zahăr;

-35g făină;

-15g cacao;

-jumătate de plic praf de copt;

-50 unt topit;

Bavaroise cu dovleac

-2 gălbenușuri;

-20g zahăr;

-150g piure de dovleac; (cumpărat)

-¼ linguriță scorțișoară;

-200ml smântână lichidă pentru frișcă;( 30-35% grăsime)

-5g gelatină;

Spumă de cremă de brânză cu ghimbir

-100g cremă de brânză;

-30g zahăr pudră;

-¼ linguriță ghimbir pudră;

-100ml smântână lichidă pentru frișcă; ( 30-35% grăsime)

-5g gelatină;

Semințe de dovleac caramelizate

-50g zahăr;

-50-75g miez crud semințe de dovleac;

Glazură oglindă

-50g cacao;

-130ml apă;

-110ml smântână lichidă pentru frișcă;

-130g zahăr;

-5g gelatină;

Mod de preparare

Prepararea acestei retete nu este una complicata, cu toate ca ingredientele sunt in numar cat mai mare. Pentru blat, se bate oul cu zahărul cu un mixer până când amestecul își dublează volumul. Se adaugă făina amestecată cu cacaua și praful de copt și după ce s-a încorporat, adaugă untul topit și răcit. Se toarnă amestecul într-o tavă cu diametrul 18cm și coace la 180C , timp de 15 minute.

Pentru spuma de cremă de brânză, se amestecă crema de brânză cu zahărul pudră și pudra de ghimbir până când se omogenizează. Apoi, se daugă gelatina hidratată și topită apoi la bain-marie și omogenizează. La final, se încorporează smântâna bătută frișcă.

Pentru bavaroise cu dovleac, se pasează bine piureul de dovleac împreună cu scorțișoara cu un blender vertical. Acesta trebuie să fie cât mai fin, fără bucăți de dovleac mari prin el. Se pune piureul de dovleac la încălzit pe foc mic și între timp amestecă, într-un bol, gălbenușurile cu zahărul. Se toarnă piureul de dovleac fierbinte peste ele, se amestecă bine și se pune totul înapoi în oală, pe foc mic. Se amestecă continuu cu o lingură de lemn, și se așteaptă să se îngroașe ca o cremă.

În amestecul fierbinte, se adaugă 5g de gelatină hidratată în apă rece și omogenizează. Apoi, se lasă să se răcească la temperatura camerei și după ce s-a răcit, se adaugă smântâna bătută frișcă.

Pentru semințele de dovleac caramelizate, pune zahărul într-o oală cu fund dublu, pe foc mare, și așteaptă până când se caramelizează și capătă culoarea chihlimbarului. Compoziția se toarnă peste semințele de dovleac așezate pe o hârtie de copt într-o tavă. La final, caramelul fierbinte trebuie să prindă în el semințele. Se lasă totul să se răcească și apoi se toacă mărunt cu un cuțit bun acest amestec tare. Cea mai mare parte din semințele caramelizate se vor folosi în tort, iar o parte o poți păstra pentru decor.

Ornarea tortului cu dovleac

Blatul răcit se taie în două felii subțiri pe orizontală.

Începe cu stratul de spumă de cremă de brânză și pe care îl pui la rece timp de 10 minute în congelator. Se scoate și se presară pe mjloc semințele caramelizate tocate și apoi, peste ele, se așează una din feliile de blat. Se toarnă peste acesta bavaroise cu dovleac și se așează apoi ultimul blat cu cacao. Se tapetează pereții formei cu folie acetofan. Începe cu un blat de cacao, apoi se pune bavaroise cu dolveac, al doilea blat, semințele caramelizate tocate și, ultimul, startul de spumă de cremă de brâznă.

Se pune tortul la rece, în congelator, peste noapte. A doua zi, se pregătește glasajul miroir. Se amestecă cacaua cu apa până se formează o cremă, se adaugă smântâna și zahărul și se pune pe foc până aproape începe să fiarbă și zahărul se dizolvă. Se lasă să se răcească la 60C, timp de 7-8 minute, se adaugă gelatina înmuiată în apă și se lasă să se răcească la 30C timp de 25 minute.

Între timp, se scoate tortul din congelator și din formă și se așează pe un grătar peste un platou mare, astfel încât să se încălzească timp de 15 minute înainte de glasare. Se toarnă peste tort glasajul pregătit și răcit, astfel încât să acoperi bine toate laturile tortului. Se lasă să se scurgă bine glasajul și apoi se mută tortul pe un recipient. După glasare, se lasă tortul să se decongeleze în frigider timp de cel puțin 3 ore, înainte să se felieze.

Se poate stropi de colorant alimentar galben, semințele de dovleac sau cu pudră aurie comestibilă și semințele caramelizate. Decorul poate fi făcut în funcție de preferințe.