Reţetă supă de roşii. Simplă şi bună. Cu ce se servește
A început sezonul estival! Chiar dacă nu ne bucurăm încă de zilele toride, de dupa-amieze însorite, putem să ne pregătim pentru aşa ceva. În afară de clasică limonada răcoritoare, poţi să îţi notezi în caiet şi o rețetă supă de roșii. Este simplă, naturală, hidratantă şi uşor de digerat.
În plus, este o minunată reţetă de post. Are un gust la fel de bun pentru ciorba făcută ca la mănăstire. Dacă înlocuieşti supa de carne în care fierb legumele cu apă simplă, este un fel perfect de mâncare pentru zilele de post, indiferent de perioada anului. Spre exemplu, mai poți include în meniu și niște chiftele de post.
Ingrediente:
- cca 2 kg roşii coapte
- 2 morcovi
- 1 ceapă galbenă mai mare
- o bucăţică de ţelină
- 2 căţei de usturoi
- 1 buc. ardei gras roşu
- circa 20-40 ml ulei de măsline
- piper
- sare
- verdeaţa proaspătă (pătrunjel, cimbru, busuioc etc.)
Mod de preparare rețetă supă de roșii:
Dacă nu ai roşii, le poţi înlocui cu circa 1 litru de bulion de roşii mai concentrat. Mai întâi spala roşiile şi coace-le pe grătar. Când sunt gata, cojeşte-le şi îndepărtează partea mai tare cu un cuţit. Pune-le într-o oală cu apă. Ideal ar fi ca apa să fie supă în care a fiert carnea de pui sau de vită. Adaugă şi verdeaţa şi setează focul la mediu. Lasă-le să fiarbă în jur de 10-15 minute.
Cât timp fierb roşiile, spala şi curata restul legumelor. Usturoiul trebuie zdrobit. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare şi pune toate legumele. Setează focul aproape de minim. Imediat ce s-au înmuiat, toarnă 200 ml de apă şi lasă-le la fiert.
După ce roşiile au fiert, îndepărtează verdeaţa şi pasează roşiile cu un blender vertical. Adaugă-le cu tot cu suc în tigaia cu legume călite. Omogenizează şi, dacă e nevoie, mai completează cu apă, până ajunge la consistenţa dorită. Condimentează cu sare şi piper. Lasă să fiarbă în continuare câteva minute. Dacă vrei, acum e momentul să adaugi nişte tăieţei de casă.
Pentru această reţetă de supă de roşii poţi pregăti şi nişte bruschete. Iată de ce anume ai nevoie ca să prepari bruscheţe cu usturoi.
Ingrediente:
- 1 roşie
- 1 ceapă galbenă
- câţiva căţei de usturoi
- busuioc proaspăt
- piper negru
- sare
- puţin ulei de măsline
Mod de preparare:
Mai întâi spală bine roşia şi curăță ceapă şi usturoiul. Taie cât mai mărunt busuiocul, ceapă, roşia şi usturoiul. Amestecă ingredientele cu un pic de ulei de măsline, piper şi sare. Taie o baghetă în felii. Dă-le pentru câteva minute în cuptorul încins. După ce s-au rumenit, pune pe ele mixul pregătit anterior şi serveşte.
Sfaturi şi trucuri pentru o reţetă de supă de roşii
Secrete pentru a face o supă de roşii excelentă:
- se poate face atât cu roşii proaspete, cât şi cu bulion;
- simplă decojire a roşiilor nu e suficientă pentur gust bun. Trebuie să le coci în prealabil pe grătar;
- la final, în supă poţi pune şi 1-2 linguri de smântână;
- se serveşte cu crutoane simple sau expandate de orez;
- atenţie să nu fierbi supa cu pătrunjelul. De ce? Pentru că verdeaţa îi va da un gust uşor amărui;
- nu pune mai mult de 2-3 frunze de dafin. Este foarte aromat.