Rețetă de supă de mazăre cu găluște. Secretul unor găluște moi și pufoase

de: BZI.ro
09:37, 16 oct. 2023

Dacă doriți un preparat ușor, simplu și rapid, potrivit ca fel principal pentru prânz sau cină, supa de mazăre cu găluște bifează toate aceste criterii. Mazărea verde este bogată în nutrienți, având un conținut ridicat de apă, puține calorii și un conținut scăzut de grăsimi. Deși poate părea surprinzător, supa de mazăre cu găluște este suficient de hrănitoare și consistentă chiar și pentru anotimpul rece.

Rețeta de supă de mazăre cu găluște

Mazărea se potrivește foarte bine cu găluștele de griș pufoase. Supa de mazăre cu găluște de griș poate fi preparată cu mazăre proaspătă sau congelată. Trebuie să știți că mazărea congelată are aceleași valori nutriționale ca mazărea proaspătă, dacă este congelată imediat după recoltare. Evitați mazărea conservată la borcan din comerț, deoarece unele conțin adaosuri de zahăr, sare și alți aditivi pentru arome. Nu mai vorbim de conservarea în cutii de aluminiu, care face produsul considerabil mai nesănătos.

Găluștele sunt apreciate în întreaga lume și fac parte din tradiția culinară a multor țări. Ele pot fi adăugate la diverse preparate sau consumate ca desert. Un exemplu delicios de desert sunt gomboții cu prune (găluște cu prune). Mulți oameni se tem să facă găluște de griș, deoarece par a fi mai pretențioase. Cu toate acestea, există un secret pe care vi-l vom dezvălui mai jos pentru a obține găluște moi și pufoase de griș. Pentru supa de mazăre cu găluște, legumele nu trebuie călite. Acestea se vor tăia grosier și se vor fierbe împreună cu mazărea.
Pentru a putea servi aceasta supă de mazăre ce vă va unge pe suflet aveți nevoie de 250 g de mazăre (proaspătă sau congelată), 1 ceapă (de dimensiune medie), 2 morcovi, 1/4 de rădăcină de țelină, 1/2 pastârnac, 3 litri de apă, 1 legătură de pătrunjel, sare. Pentru prepararea unor găluște de griș moi și pufoase trebuie să folosiți 2 ouă (de dimensiune medie), 6 linguri de griș, un praf de sare.

Curățați și spălați legumele. Clătiți mazărea proaspătă cu apă rece pentru a elimina impuritățile. Dacă utilizați mazăre congelată, nu este necesar să o dezghețați în prealabil. Tăiați ceapa pe jumătate și morcovii, țelina și pastârnacul în bucăți mai mici pentru a găti mai rapid. Puneți legumele într-o oală pentru ciorbă, adăugați mazărea proaspătă sau congelată, turnați apă rece peste legume și lăsați-le să fiarbă. Lăsați supa la foc mediu până la mic până când legumele sunt fierte, cam 20-25 de minute.

Secretul unor găluște moi și pufoase

În timp ce supa fierbe, pregătiți aluatul pentru găluștele de griș. Separați albușurile de gălbenușurile ouălor. Adăugați un praf de sare peste albuș și bateți-l până obțineți spumă cu o furculiță. Adăugați gălbenușul la albuș și mai bateți puțin cu furculița. Adăugați grișul treptat, amestecând de sus în jos cu furculița până când obțineți un aluat omogen. La început, aluatul va fi mai moale, asemănător cu smântână. Lăsați-l să stea timp de 10 minute înainte de a forma găluștele. Astfel, grișul va absorbi lichidul, iar aluatul va deveni omogen, pregătit pentru a forma găluștele. Acesta este secretul pentru a obține găluște pufoase din griș. Dacă adăugați mai mult griș și faceți aluatul mai gros de la început, găluștele vor fi foarte tari după fierbere.

După ce legumele sunt fierte, scoateți ceapa, morcovii, pastârnacul și țelina din oală și lăsați doar mazărea. Condimentați supa cu sare după gust. Reduceți focul la minim și adăugați găluștele în oală. Înmuiați o lingură în supa fierbinte, apoi luați din aluat cu ea. Introduceți lingura în supă și lăsați găluștele să alunece ușor din ea. Repetați acest proces cu restul găluștelor. Acoperiți oala cu un capac și lăsați găluștele să fiarbă. Acestea se vor umfla semnificativ în volum și vor deveni moi și pufoase. După ce sunt fierte, opriți focul. Tăiați morcovii gătiți în rondele mai mici și adăugați-i în oală.

Dacă doriți, la final puteți adăuga pătrunjel tocat fin. Supa de mazăre cu găluște se servește caldă. Dacă preferați, puteți adăuga o lingură de smântână în bolul cu supă. Însă, această supă are o consistență suficient de bogată chiar și fără adăugarea acesteia. Într-o zi toridă de vară, o puteți servi chiar și rece!