Reţetă de salată de vinete. Cum o prepară chef Florin Dumitrescu

de: alina.tibichi
10:59, 23 iun. 2020

Rețeta de salată de vinete așa cum o face Chef Florin Dumitrescu. Celebrul chef își amintește cu plăcere că gătea chiar 40 de kilograme de vinete la începutul carierei sale de bucătar, așa că acum pur și simplu visează și noaptea cum trebuie să facă o salată de vinere perfectă.

„La începutul meseriei de bucatar am avut o perioadă în care făceam 30-40 de kg de vinete zilnic. Evident, le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și nu le puneam decât lângă roșii proaspete și pâine prăjită.

Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea!!! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete”, a mărturisit Chef Florin Dumitrescu.

Dar care este secretul pe care doar Chef Florin Dumitrescu îl știe pentru prepararea unei salate de vinere perfecte? Iată în continuare rețeta folosită de el.

Ingrediente:

  •     2 kg vinete
  •     sare (după gust)
  •     piper (după gust)
  •     3 cepe (tocate mărunt)
  •     450 ml ulei de floarea soarelui

Modul de preparare:

Vinetele se spală bine și se șterg cu un prosop uscat. Se încinge grătarul, după preferințe sau posibilități, pe cărbuni sau cel de pe aragaz și se așează vinetele. Se întorc de pe o parte pe alta evitând să se ardă. Când încep să pocnească și să elimine apa, neapărat trebuie întoarse sau verificate dacă sunt gata.

După ce sunt coapte, trebuie curățate foarte bine de coajă și lăsate la scurs într-un vas de plastic sau de lemn. Trebuie evitat contactul cu orice metal ca să nu se oxideze. Se lasă la scurs până ce nu mai au apă.

Cel mai bine se toacă cu ajutorul unui satâr de lemn pe un tocător de lemn sau din plastic. Se toacă mărunt, mărunt, acesta fiind și cel mai bun moment să ne dăm seama dacă vinetele sunt scurse cum trebuie. Vinetele tocate se combină cu ceapa tocată foarte mărunt.

Tăiați ceapa la cuțit, nu la la blender, cutter sau oricare alt aparat electrocasnic, deoarece astfel evitam să lase apă. Se amesteca bine cu o lingură de lemn si se toarnă ulei de floarea soarelui în fir subțire. Procesul de emulsionare pe care îl folosim la maioneză este similar cu amestecarea salatei de vinete. Vânăta și ceapa încorporează uleiul și se umflă datorită aerului. Sare și piper după gust.