Rețeta de salam de casă pe care o faci foarte simplu

de: BZI.ro
13:03, 17 oct. 2023

Salamul de casă este o alternativă sănătoasă la cel din comerț. Dacă îl faci în propria casă ești în control pentru că tu știi ce ingrediente pui și cât de calitative sunt acestea.  Acesta este diferit de salamurile produse industrial, având o aromă și o textură distinctive. Salamul de casă este pregătit acasă, de obicei din carne de porc sau de vită, condimentat cu diverse mirodenii și arome, apoi uscat sau afumat.

Pregătirea salamului de casă poate varia în funcție de regiune și de rețeta specifică folosită de fiecare gospodărie. Ingredientele și metodele de preparare pot diferi, dar salamul de casă are tendința de a fi mai puțin prelucrat și mai natural în comparație cu salamurile produse la scară industrială.

Ingrediente salam de casă

Sunt câteva ingrediente de bază pentru salamul de casă. Vă trebuie 2 kilograme de carne de porc, opțional puteți să puneți și un kilogram de carne de vită. Vă mai trebuie și jumătate de kilogram de grăsime de porc cum ar fi fleică de porc, sau de pe spate. Dacă doriți să faceți mai multă cantitate trebuie să dublați ingredientele. Concret, de exemplu, la 4 kilograme de carne de porc o să puneți 20 de grame de piper negru. Iată lista de ingrediente:

  • 2 kg carne de porc
  • 1 kg carne de vită
  • 500 g grăsime de porc (spate sau burtă)
  • 140 g sare
  • 10 g piper negru proaspăt măcinat
  • 5 g ienibahar
  • 5 g nucșoară
  • 10 g cimbru
  • 10 g pudră de usturoi sau 4-5 căței de usturoi
  • 10 g zahăr
  • 1 linguriță boia
  • Membrane artificiale sau de vită

După preparare, salamul de casă poate fi uscat sau afumat pentru a-și dezvolta aromele. Timpul de uscare și afumare, precum și tipul de condimente folosite, pot varia de la o rețetă la alta. Salamul de casă este apreciat pentru gustul său intens și textura sa specifică.

Cum se face salamul de casă

Primul pas esențial este să elimini tendoanele și pielitele de pe carne, apoi să o speli cu grijă pentru a îndepărta orice urmă de sânge. Ulterior, taie carnea în bucăți mai mici pentru a o pregăti pentru mașina de tocat.  Dacă ești interesat să experimentezi această rețetă de salam de casă, primul pas constă în mărunțirea cărnii. Trebuie să introduci carnea de porc, carnea de vită și grăsimea în mașina de tocat, utilizând o sită cu găuri fine. Este important să te asiguri că nu se găsesc bucăți prea mari de carne în compoziția finală.

Este crucial să adaugi și un anumit procentaj de grăsime în compoziție, deoarece un conținut prea mare de carne va face ca salamul să fie prea uscat. Totuși, evită să exagerezi cu cantitatea de grăsime, deoarece acest aspect poate influența gustul preparatului final. Prin urmare, doar astfel poți crea o rețetă de salam de casă autentică.  După această etapă, transferă carnea tocată într-un vas mare, deoarece va trebui să omogenizezi toate ingredientele. Adaugă toate componentele peste carnea tocată și amestecă cu grijă până când compoziția devine omogenă.

Rețetele pentru salamul de casă variază în funcție de regiune și preferințele personale. De obicei, se folosesc carne tocată de porc (sau amestec de carne de porc cu carne de vită), grăsime, usturoi, piper, boia și alte mirodenii. Toate aceste ingrediente sunt amestecate împreună și introduse în intestine naturale sau în membrane sintetice pentru a forma salamul.

Dacă simți că amestecul de carne și condimente nu se leagă bine, poți considera adăugarea a 50 ml de supă de oase. Supa va contribui la o consistență mai omogenă a compoziției. Amestecă cu grijă toate ingredientele timp de aproximativ 30 de minute, apoi acoperă compoziția și las-o la răcit până a doua zi.

Pasul următor constă în scoaterea compoziției din frigider și lăsarea ei să ajungă la temperatura camerei. Urmează o nouă sesiune de amestecare pentru a elimina orice bule de aer și pentru a obține o textură mai uniformă. La final, ar trebui să obții o compoziție elastică.

Poți să faci o degustare pentru a verifica dacă mai este nevoie de condimente. Dacă nu dorești să gusti carnea crudă, poți forma o mică chiftea și o poți prăji, apoi să verifici și să ajustezi condimentele după gust.

Reteta pentru salam de casă este acum finalizată, iar următorul pas constă în umplerea membranei. Membranele pot fi achiziționate ușor din supermarketuri, dar asigură-te că le speli bine înainte de utilizare.

Odată ce membranele sunt umplute, salamul de casă trebuie lăsat să se usuce timp de 8-10 săptămâni. Dacă dorești, poți să îl afumi , dar acest pas depinde de preferințele tale personale. Așadar, această rețetă este una destul de ușor de făcut și poate fi considerată ca un aperitiv festiv, alături de alte preparate tradiționale.