Prima pagină » Culinar » Reţetă de pâine cu cartofi
Reţetă de pâine cu cartofi

Reţetă de pâine cu cartofi

03 feb. 2020, 07:51,
în Culinar

Pâinea cu cartofi este întâlnită în mai multe ţări din lume, cu diverse variante. În Germania se numeşte Kartoffelbrot şi conţine făină de secară, în Irlanda se adaugă mere în compoziţie, iar în SUA se folosesc cartofi dulci. Pâinea cu cartofi este foarte populară şi în România, în special în Ardeal, iar primele reţete datează de la 1800.

Ingrediente:

  • 500 g făină albă (650 granulaţie)
    1 cartof mare, fiert în coajă
    3 linguri mălai fin
    350-400 ml apă
    10 g sare
    2-3 linguri ulei de măsline
    15 g drojdie proaspătă

Mod de preparare:

Cureţi cartoful de coajă şi îl pasezi pentru a obţine o pastă fină. Pui făina într-un bol, împreună cu mălaiul cernut şi omogenizezi. Adaugi cartoful păsat, uleiul, sarea, drojdia fărâmiţată între degete şi începi să torni apă, amestecând. Frămânţi până obţii un aluat omogen, nelipicios.

Îl pui într-un vas curat, acoperi cu folie alimentară şi laşi la dospit în frigider, peste noapte (12-14 ore). Pe masa presărată cu făină, frămânţi din nou aluatul. Îl împarţi în două, formezi două pâini, le crestezi, le pui în tăvi tapetate. Le laşi 20-30 de minute la temperatura camerei, apoi le coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până se rumenesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`