Rețetă de morcovi caramelizați și mușchiuleț de vită în unt. Trucuri pentru un preparat ca la carte

de: BZI.ro
11:25, 31 aug. 2023

Morcovii caramelizați se gătesc de obcei pe tigaie, dar sunt mult mai gustoși făcuți la cuptor la o temperatură ridicată. Îmbrăcați într-un sos de zahăr brun și unt, acești morcovi reprezintă o garnitură super rapidă, ușoară și exaltant de gustoasă! Prin coacere, morcovii își intensifică aroma și dulceața naturală într-un fel dificil de obținut pe aragaz.

Trucuri pentru a obține cei mai buni morcovi caramelizați

Tot ce trebuie să faci e să arunci morcovii în zahăr brun (sau miere sau sirop de arțar), unt, ulei și un praf de sare și piper. Apoi îi lăsați pentru 25 de minute într-un cuptor încins la 220 de grade, până ce marginile capătă o nuanță de auriu închis. Această temperatură ridicată funcționează cel mai bine pentru a evita ca morcovii să se înmoaie. În acest fel, vei obține niște morcovi perfect fragezi și cantitatea ideală de sos de caramel, astfel încât să nu simți că mănânci un desert.

Un alt truc este să folosiți atât ulei, cât și unt, deoarece untul arde la temperaturi mari. Însă, combinându-l cu ulei putem evita acest lucru. Morcovii caramelizați se pot servi alături de o friptură de vita, pui și orez sau carne de porc cu ciuperci. Cei mai potriviți morcovi pentru această rețetă sunt cei subțiri, doar aveți grijă să tăiați morcovii mai mari în 2 sau 4 bucăți, în funcție de mărime. Prin coacere, toată aroma morcovilor iese la suprafață, însă dacă nu deții un cuptor se pot face și pe aragaz. Ține cont că morcovii caramelizați sunt dulci, și poate că această rețetă nu este pentru toate gusturile, însă majoritatea îi vor adora! Pentru a-i prepara aveți nevoie de 1/4 cană de zahăr brun pentru 1 kg morcovi. Dar cantitatea de zahăr poate fi redusă în funcție de ceea ce serviți ca fel principal. Morcovii caramelizați pot fi păstrați la frigider între 2 și 5 zile, putând fi reîncălziți la cuptorul cu microunde. Cel mai bine este să îi scoateți din cuptor când sunt fragezi dar crocanți, având grijă să nu se înmoaie prea mult.

Aveți nevoie de 1 kg morcovi curățați de coajă, 1/4 cană (40 g) zahăr brun, 2 căței de usturoi tocați, 2 linguri de unt (30g) topit (sau ulei de măsline), 1 lingură ulei de măsline, jumătate linguriță de sare, jumătate linguriță piper negru, pătrunjel pentru ornat (opțional). Preîncălziți cuptorul la 220 de grade. Dacă sunt groși, tăiați morcovii pe diagonală în lungimi de 4 cm, sculptându-i astfel încât să aibă toți aproximativ aceeași lățime. Se pun într-un castron împreună cu zahărul, untul, usturoiul, uleiul, sarea și piperul și se amestecă. Se întind pe o tavă și se bagă în cuptor pentru 15 minute. După, se amestecă și se mai lasă pentru încă 10 minute până când se înmoaie și se caramelizează, iar sosul este format. Se tăvălesc încă o dată morcovii prin glazură, presurați pătrunjel și serviți-i calzi alături de o friptură de vită, sau după preferințe.

Friptură de vită în unt

Carnea de vită merge cel mai bine alături de acești morcovi caramelizați. O variantă de a o prepara este acest mușchiuleț cu unt, rozmarin și oregano. Aveți nevoie de 1 kg mușchi de vită, 5 crenguțe de rozmarin, 5 crenguțe de oregano, 50 g unt, 50 ml ulei de măsline, 6 caței usturoi, 15 g sare, 5 g piper.

Bucățile de mușchiule de vită se taie în rondele cu diametrul de 5-6 cm. Acestea sunt apoi condimentate cu un amestec de piper, două crenguțe de oregano și două de rozmarin, și jumătate din cantitatea de ulei de măsline. Carnea este lăsată să marineze timp de aproximativ 15 minute. Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline rămas, se adaugă usturoiul și celelalte crenguțe, iar bucățile de carne sunt gătite câte două minute pe fiecare parte, timp de 8-10 minute în total. După primele 4 minute, se adaugă sare și unt în tigaie. După ce bucățile de carne au fost gătite, se scot pe un platou și se acoperă cu folie de aluminiu pentru a se odihni pentru aproximativ 5 minute, astfel încât fibrele cărnii să se relaxeze. Se servește alături de morcovi caramelizați!