Rețetă de gogoşi făcute cu paharul. Secretul lui chef Sorin Bontea
Învaţă să faci un desert bun! Sorin Bontea recomanda astăzi o rețetă de gogoși făcute cu paharul. Modul de preparare e foarte uşor. Secretul constĂ în mărirea volumului la aluat. Cu cât e frământat mai mult şi lăsat la crescut mai mult, cu atât şi gogoşile vor fi mai pufoase.
Bineînţeles, poţi pune şi mai puţin zahăr în aluat, dacă vrei să mănânci gogoşile cu brânză sărată. Ideea e ca zahărul, per asamblu, stimulează creşterea aluatului. Poţi folosi un robot de bucătărie, ca să-ţi fie mai uşor. Cine nu are, rămâne la varianta clasică, şi anume frământarea cu ambele mâini. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 500 g de făină
- 80 g de unt topit
- 1 plic de drojdie
- 2 ouă
- 250 ml de lapte
- 100 g de zahăr
- coajă de portocală
- coajă de lămâie
- un vârf de cuţit de sare
- esență sau extract de vanilie
Mod de preparare:
Sfat: chef Sorin Bontea recomanda să foloseşti un robot de bucătărie. Dacă isna nu ai aşa ceva, frământa coca cu mâinile până când se desprinde uşor de castron.
Foloseşte un lighean mai mare. Pune în el: drojdia, laptele încălzit, zahărul, coajă de portocală şi coaka de lămâie. Amestecă bine în el, cu ajutorul unui ţel. După circa 10-15 minute, timp în care s-au omogenizat, lasa compoziţia deoparte. Astfel, drojdia are timp să se activeze. După ce a trecut timpul, adauga peste ele untul topit, sarea, vanilia şi ouăle. Mixează bine, pentru omogenizare. Abia la final se încorporează faină, în mod treptat.
Aluatul obţinut se lasă la crescut în jur de o oră. Apoi se împarte în câteva bucatie. Se întind foile de aluat cu un sucitor. Gogoşile se decupează folosind un pahar. Gogoşile se prăjesc în ulei încins. Se pot servi simple sau cu dulceaţă.
Sfaturi pentru rețetă de gogoşi făcute cu paharul
Iată ce anume e bine să faci, ca să-ţi iasă gogoşi cât mai bune:
- pune drojdie în aluat. Multe persoane nu o pun, însă datorită ei cresc gogoşile şi se fac pufoase;
- pune în aluat smântân[ sau iaurt. Rolul lactatelor este de a face gogoşile mai consistente şi mai bune la gust;
- dacă renunţi la drojdie şi pui numai lactatele, gogoşile nu vor mai fi pufoase, ci doar consistente;
- uleiul trebuie bine încins înainte de a prăji gogoşile;
- întotdeauna să scoţi gogoşile pe prosopele absorbante de bucătărie, pentru a elimina surplusul de grăsime;
- gogoşile se prăjesc pe ambele părţi;
- dacă e prea mică temperatura uleiului, gogoşile nu se vor prăji uniform şi bine;
- dacă pui prea mult ulei în tigaie, gogoşile îl vor absorbi;
- datorită smântânii, gogoşile vor avea o nuanţă mai deschisă;
- ideal e să pregăteşti aluatul de cu seara şi să-l ţii peste noapte aşa, iar a doua zi să pregăteşti gogoşile;
- dacă vrei gogoşi mai crocante, inlocuiestele cu apă;
- în compoziţie poţi pune cu un albuş în plus dacă vrei să întăreşti structura aluatului;
- aluatul trebuie să-ţi iasă aproximativ ca la cozonac, adică mai moale;
- după ce se răcesc, umple o seringă specială sau un pos cu crema dorită şi introdu conţinutul în gogoşi.
Pentru diversitate când vine vorba de desert, poți face și niște gogoși fără lapte sau niște clătite pufoase.