Rețetă de gogoșari marinați pentru iarnă, un preparat irezistibil

de: madalina.diaconu
14:30, 21 iul. 2022

Rețeta de gogoșari marinați pentru iarnă este o garnitură ideală pentru carnea de porc preparată pe grătar sau la cuptor. Aceștia se prepară din doar câteva ingrediente în doar 30 de minute. Din cantitățile menționate veți obține circa 12 porții.

 Pentru ca mâncarea să fie gustoasă, iar legumele să fie ușor crocante, trebuie să fiți atenți la diluarea oțetului. Mai mult de atât, gogoșarii trebuie să fie cât mai proaspeți. De asemenea, pentru sezonul rece nici gogonelele tăiate la borcan nu trebuie ratate. 

Gogoșari marinați pentru iarnă, ingrediente

Gogoșarii marinați pentru iarnă sunt un deliciu pe masa oricui. Dacă sunt respectați pașii, iar borcanele sunt sterilizate corect, veți obține niște gogoșari ușor crocanți și gustoși. Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de frunze de țelină, 150 grame de hrean, rămurele de mărar, frunze de vișin și un kilogram de gogoșari. Marinata de oțet se va găti dintr-un litru de apă, 250 grame de zahăr, 500 mililitri de oțet de 9 la sută, o jumătate de linguriță de piper măcinat, o lingură de piper boabe, 15 grame de sare neiodată și 2 frunze de dafin. 

În compoziția marinatei, în loc de zahăr se poate pune 100 grame de miere de albine și 150 grame de zahăr. Din cantitățile respective veți obține 12 porții, în aproximativ 30 minute. Secretul unui preparat de succes este ca legumele să fie alese cu atenție. Acestea trebuie să fie proaspete și ideal ar fi să nu fie lovite sau stricate. 

Cum se prepară cei mai delicioși gogoșari marinați

Mai întâi de toate se vor spăla și curăța gogoșarii de semințe. Ulterior, se vor lăsa la scurs și se vor felia pe jumătate sau în bucățele mai mici. Dimensiunea acestora depinde de preferințele fiecăruia. Legumele pot fi lăsate chiar și întregi. În cazul în care gogoșarii sunt stricați vor trebui curățați, părțile defecte fiind înlăturate. Cât timp așteptați ca aceștia să se scurgă veți putea pregăti marinata. Într-o oală încăpătoare se va turna un litru de apă și 500 mililitri de oțet. Tăria lui trebuie scăzută de la 9 grade la 3 grade, de aceea va fi diluat cu o cantitate dublă de apă. De asemenea, trebuie să aveți grijă ca oțetul să nu fie diluat prea mult deoarece gogoșarii vor fermenta, apoi se vor înmuia. 

Ulterior, se va turna și 250 grame de zahăr. Cantitatea acestuia se calculează tot în funcție de cantitatea oțetului. La un litru de oțet trebuie să adăugați o jumătate de kilogram de zahăr. În oală se pune și sarea, foile de dafin, piperul boabe și cel măcinat. Marinata se va lăsa la fiert timp de 2 minute. Ulterior, se va da focul la mic și se adaugă gogoșarii. Legumele se opăresc timp de 7 minute, apoi se pun direct în borcanele sterile, așezate pe o suprafață metalică. Atunci când puneți gogoșarii în borcane trebuie să aveți grijă să nu îi presați deoarece riscați să îi zdrobiți. Peste aceștia se adaugă frunzele de vișin, de țelină, mărarul și fâșiile de hrean. La final, în fiecare din vas se poate opta și pentru o linguriță de semințe de muștar. Marinata se va turna în borcane, apoi se vor închide ermetic cu ajutorul capacelor. 

Gogoșarii marinați pentru iarnă sunt un preparat absolut delicios. Aceștia se consumă imediat, fiind îndrăgiți de întreaga familie. Tot pentru sezonul rece trebuie să încercați și rețeta de castraveți murați opăriți.