Rețetă de fish and chips – Masă delicioasă, în 60 de minute

de: alina.tibichi
10:21, 12 mart. 2021

Prepară pentru prânz o reţetă de fish and chips! În maxim 60 de minute, masa este gata. Are un gust tare bun şi îţi va ieşi mai ceva ca la restaurant. Dacă vor mânca şi copiii, atunci e mai bine să renunţi la berea blondă.

Această reţetă de fish and chips are nume mai pompos, dar nu e mare filosofie. Cu câteva ingrediente amestecate la momentul potrivit, poţi pregăti o masă pe cinste. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 500 g file de cod
  • 500 g cartofi fierți tare
  • 110 g făină
  • 200 g mazăre (congelată)
  • 2 l ulei
  • 160 ml bere blondă
  • 100 g castraveți murați
  • 60 ml oțet de mere
  • 1 ceapă
  • 1 lămâie bio
  • 1 linguriță sare de mare grunjoasă
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Mai întâi cureţi şi taie cubuleţe ceapa. Spală bine lămâia cu apă caldă, şterge-o cu un prosopel absorbant de bucătărie, apoi dă pe razătoare jumătate din coajă. Ai grijă să nu dai pe razătoare şi partea albă, pentru ca mâncarea să nu aibă gust amar. Restul de lămâie se taie în felii.
Căleşte ceapa în 3-4 linguri de ulei încins. După ce şi-a schimbat uşor culoarea, pune în tigaie coaja de lămâie şi mazărea. Ai grijă ca focul să fie mediu. Amestecă din când în când în tigaie. După câteva minute potriveşte gustul cu suc de lămâie, piper şi sare. Imediat ce ai dat gust, transferă mazărea în alt vas şi paseaz-o ori bag-o în blender, ca să obţii o pastă cât mai fină. Acoperă piureul de mazăre, pentru a-l menţine cald.

Acum te poţi ocupa de cartofi. Curăţă-i, spală-i bine şi taie-i în bastonaşe subţiri. Pune-i pe prosopele absorbante de bucătărie, ca să elimini excesul de apă. Într-un castron amestecă 1/2 linguriţă de sare cu 100 gr făină. Adaugă berea şi omogenizează.

Spală peştele în apă rece şi usucă-l tot cu prosopele absorbante de bucătărie. Apoi potriveşte-l de piper şi sare. Stropeşte-l şi cu puţină zeamă de lămâie.

Ideal ar fi să prăjeşti cartofii la friteuză. Dacă nu ai aşa ceva, nu-i nimic. Folosesc tigaia clasică. Ai grijă să nu rumeneşti prea tare cartofii. În momentul în care (în tigaie) s-au întărit, transferă-i pe o farfurie şi presară peste ei sare grunjoasă.
Peştele se dă prin aluatul din farfurie, apoi se pune la prăjit. Are nevoie de 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate peştele pe prosop de bucătărie, ca să elimini excesul de ulei.
Fileurile se peşte se servesc cu piureul de mazăre pregătit anterior, cu cartofi de lămâie, puţin oţet, castraveţi şi restul de lămâie.