Rețetă de cremeș ca la mama acasă. Trucuri pentru cea mai bună cremă de cremșnit

de: BZI.ro
13:23, 04 oct. 2023

Dacă ești un fan al deserturilor, cu siguranță vei adora cremșnitul. Ceea ce este cu adevărat special la cremșnit sunt foile crocante și delicioasa cremă de vanilie. Poate nu ai crescut cu acest desert sau cel puțin nu-ți amintești să se fi făcut vreodată în casa în care ai copilărit. Însă, este foarte probabil să fi cumpărat cremeș din curiozitate de la o cofetărie, făcut cu frișcă din tub și cremă din prafuri. Totuși, dacă ați avut ocazia să gustați această rețetă cremeș ca la mama acasă, cu siguranță ați constatat diferența uriașă în gust și calitate.

Rețetă cremeș ca la mama acasă

Ingredientele de care vei avea nevoie sunt 450-500 grame de aluat foietaj, 500 ml lapte, 200 ml frișcă (opțional), 4 ouă, 100 grame zahăr tos, 2 pliculețe zahăr vanilat, 60 grame făină și un praf de sare.

Există mai multe variante pentru prepararea cremei. Poți folosi o cantitate mai mare de făină, adică 100 de grame la 500 ml de lapte, dar este posibil ca gustul de făină să fie prea pronunțat astfel. De asemenea, poți adăuga în cremă, pe lângă făină, și 5 grame de gelatină pentru a obține o cremă mai fermă. Cu toate acestea, țineți cont că adăugarea gelatinei, oferă o consistență diferită cremei și nu va mai fi la fel de pufoasă și aerată.

Începe prin a încălzi cuptorul la 190 de grade pentru a coace foile. Ia aluatul foietaj și împarte-l în două părți egale. Presară puțină făină pe blatul de lucru și întinde o foaie de aluat astfel încât să acopere toată suprafața tăvii. Înțeapă foaia de aluat cu o furculiță, apoi așeaz-o în tavă și introdu tava în cuptor pentru 10-15 minute, sau până ce capătă o nuanță ușor aurie, rumenă. Repetă aceeași operațiune cu cealaltă jumătate de aluat. Poți să tai a doua foaie în pătrățele înainte de a o coace, pentru că tăierea cremșnitului după ce ai pus crema este destul de dificilă.

Trucuri pentru prepararea cremei și asmblarea prăjiturii

Separă albușurile de gălbenușuri. Într-un castron, gălbenușurile se freacă împreună cu zahărul vanilat și 50 de grame de zahăr tos până când compoziția obținută își dublează volumul. După aceea, se adaugă 50 ml de lapte rece și se amestecă viguros. Adăugati apoi făina și continuați să amestecați până obțineti o compoziție omogenă. Restul de lapte încălzit se toarnă peste amestec în timp ce amestecați în mod continuu. Mutați vasul pe aragaz, la foc mic și amestecați constant în compoziție pentru a evita lipirea. Vei observa că pe măsură ce crema se încălzește, se va îngroșa. Lăsați-o să dea în clocot de câteva ori și apoi opriți flacăra.

Într-un alt vas, albușurile se bat cu un praf de sare și restlul de 50 de grame de zahăr tos, până obțineți o spumă. Când albușurile sunt bătute bine (nu curg dacă întoarcem vasul), le putem pune în crema de vanilie, cât încă este fierbinte, pentru a se găti. Amestecăm ușor, de jos în sus, pentru a rămâne pufoasa și a-și păstra volumul.

Pentru a asambla cremesului, așează o foaie de aluat într-o tavă și toarnă deasupra crema caldă (foarte important). Uniformizează crema și așează apoi cea de-a doua foaie. Pentru a ușura tăierea, poți să o rupi în bucăți și să o presari peste cremă. Pentru a permite cremei să se întărească, este recomandat să fie introdusă pentru câteva ore sau peste noapte la frigider. Opțional, poți să pui frișcă peste crema răcită și apoi să așezi cea de-a doua foaie de aluat, pentru o rețetă cremeș ca la mama acasă. După răcire, presară zahăr pudră peste cremeș.