Rețeta de conopidă la cuptor cu ou și smântână. Un preparat simplu și gustos, perfect pentru toamnă
Conopida la cuptor cu ou și smântână este un preparat simplu și gustos, perfect pentru toamnă, pe care trebuie neapărat să îl încerci. Cu siguranță, întreaga familie se va bucura de acest fel de mâncare, va fi iubit chiar și de cei mici.
Conopida este una dintre cele mai gustoase și sănătoase legume. Poate fi consumată și simplă, la abur, dar și în mai multe preparate. Aceasta are nenumărate beneficii, oferind organismului surplusul necesar de vitamina B, C, Omega 3, potasiu, fosfos, calciu și antioxidanți.
Rețeta de conopidă la cuptor cu ou și smântână
Primul pas pentru a face această rețetă, este alegerea unei conopide sănătoase și gustoase. Atunci când desfaci conopida în bucățele mici, mugurii tineri sunt și parte comestibilă a legumei.
Așadar, pentru a te asigura că leguma este numai bună pentru consum, verfiică să nu fie moale și să nu aibă pete la suprafață. De asemenea, conopida nu trebuie să aibă nici frunzele uscate.
Un consum regulat de conopidă, fie că vorbim despre rețete cu conopidă la cuptor sau conopidă murată, îi poate oferi organismului surplus necesar de vitamina B, C, Omega 3, potasiu, fosfos, calciu și antioxidanți.
Conopida este săracă în calorii și poate fi prepartă într-o varietate de moduri. Este leguma ideală pentru a fi gătită la aburi sau la cuptor, iar asta o face ideală pentru masa de prânz sau cină.
Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de o conopidă mare, de aproximativ 2 kg, 400 gr de smântână cu 12% grăsime, 230 gr cașcaval, 2 ouă, o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor, o legătură de ceapă verde sau o ceapă albă sau roșie, o lingură de parmezan ras, sare și piper după gust.
Indicații de preparare
După ce toate ingredientele au fost pregătite se pune conopida la fiert, se dă drumul la cuptor și se lasă să se încălzească la 180°C. Se taie ceapa mărunt, iar cașcavalul se taie în cubulețe mici, Ouăle se bat bine, iar peste se adaugă smântâna și se amestecă totul până se obține o pastă omogenă.
Când conopida a fiert, aceasta se lasă la scurs într-o sită mare timp de 2 – 3 minute. Se ia o tavă încăpătoare pentru cuptor, fie tavă din inox specială pentru cuptor, fie tavă din ceramică și se unge cu bucata de unt pe toată suprafața.
În vas se pune, pe rând, un strat de conopidă, buchețele mici, o jumătate de lingură de pesmet deasupra, jumătate din cantitatea de cașcaval și ceapă, un sfert din cantitatea de smântână amestecată cu ou, sare și piper, iar deasupra încă un strat de conopidă. Se repetă aceste straturi până când termini toate ingredientele, iar la final, peste smântână și oul presărat, adaugi tot parmezul rămas.
Conopida cu smântână și ou se pune la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când s-a rumenit suficient de bine la suprafață. Conopida la cuptor cu ou și smântână se servește caldă, fiind felul principal ideal pentru masa de prânz sau cină în familie.