Rețetă de chiftele tradiționale coapte în tigaie sau cuptor

de: BZI.ro
12:08, 13 apr. 2022

Rețeta de chiftele poate fi preparată pentru orice eveniment putând fi servită ca aperitiv sau garnitură. Aceasta este ușor de făcut și poate fi gătită atât la cuptor, cât și în tigaie. Timpul total de gătire este de aproximativ 40 minute. Din cantitățile rețetei veți obține 24 de bucăți de chiftele.

Datorită faptului că la exterior sunt crocante, iar la interior suculente atunci când le veți gusta vi se vor topi în gură. Acestea sunt pe pe placul tuturor, fiind foarte versatile și putând fi servite la orice eveniment.

Rețetă de chiftele: compoziție și preparare

Chiftele sunt preparate ce pot fi servite reci sau calde. Acestea pot fi mâncate ca garnituri alături de piure sau cartofi la cuptor. Pentru prepararea acestora, veți avea nevoie de un bol unde va trebui să amestecați 500 grame de carne tocată de porc împreună cu un ou, 50 grame de ceapă roșie sau albă, o legătură de pătrunjel tocată, doi căței de usturoi zdrobiți și o linguriță de sare. În funcție de preferințele fiecăruia puteți opta pentru leurdă pentru a oferi aceeași aromă ca cea a usturoiului. Dacă doriți ca chiftelele să fie mai puțin bogate în grăsimi, puteți opta pentru carnea de pui sau curcan. Însă trebuie să aveți în vedere faptul că în cazul în care carnea va fi prea slabă, chiftelele ar putea ieși mai uscate. 

Pentru niște chiftele pufoase se vor adăuga 80 de grame de pâine în compoziție, aproximativ două felii de franzelă. Acestea vor trebui înmuiate în apă și apoi stoarse. Pentru un gust mai bun puteți opta ca ceapa să fie călită pentru câteva minute într-o tigaie cu o linguriță de ulei, înainte de adăugarea sa în compoziție. Dar dacă doriți ca rețeta să fie mai sănătoasă, puteți pune ceapa crudă tocată mărunt. După ce le amestecați se adaugă și condimentele. Puteți opta pentru o linguriță de cimbru uscat, paprika și jumătate de linguriță de piper. Pentru a verifica dacă mai trebuie să adăugați sare sau un alt condiment, puteți gusta puțină compoziție.

Cum prăjim chiftelele: în tigaie sau cuptor?

Înainte de a începe să modelați chiftelele va trebui să vă umeziți mâinile cu apă. Apoi se vor lua în mâini mici grămăjoare și se vor modela în palme sub forma unor bile. Dimensiunea acestora ar trebui să fie de aproximativ 5 centimetri în diametru, adică cât o minge de pingpong. Însă, în funcție de preferințele fiecăruia le puteți face mai mici sau mai mari. După ce sunt modelate, se vor tăvăli în puțin pesmet sau făină. Apoi puteți să le prăjiți în tigaie sau la cuptor. Chiftelele coapte în cuptor vor fi mai puțin calorice, pe suta de grame având aproximativ 130 de calorii. Într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt se vor pune chiftelele, ce vor fi stropite cu o lingură, două de ulei. Acestea vor trebui să fie puse la distanță de câțiva centimetri pentru a se putea coace. De asemenea, cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Chiftelele se lasă aproximativ 20 minute la cuptor, până se rumenesc.

Dacă optați pentru prăjirea acestora în tigaie vor fi mai crocante la exterior și mai suculente în interior. Într-o tigaie se va turna ulei vegetal de aproximativ două degete, apoi se vor adăuga chiftelele când acesta este încins. Dacă uleiul va fi la temperatura potrivită va trebui să sfârâie când sunt introduse în tigaie. Chiftelele trebuie coapte pe ambele părți timp de 3-4 minute. De asemenea, nu trebuie să fie înghesuite în tigaie pentru ca acestea să se poată prăji. După ce sunt gata, le puteți scoate pe un șervețel absorbant pentru a elimina uleiul în exces.

Rețeta de chiftele poate fi servită rece sau caldă împreună cu sosuri, în salate sau ca garnitură. Totodată, este un aperitiv potrivit și pentru platourile de la diferite evenimente. Pentru mai multe rețete rapide, puteți consulta și alte idei de mâncare ce nu vă iau mai mult de 30 minute.