Rețetă de chec opărit ce se menține proaspăt pentru mult timp. Ce avantaje are tehnica opăririi aluatului

de: BZI.ro
13:24, 19 oct. 2023

Opărirea este o veche metodă europeană de preparare a aluatului, care presupune amestecarea unei părți din făină cu apă clocotită, și lăsarea acestui amestec la înmuiat timp de câteva ore, înainte de a-l adăuga la aluatul final pentru chec opărit. Această tehnică este de asemenea adoptată și utilizată pe scară largă în Asia, în special pentru prepararea pâinii, unde este cunoscută sub numele de Yudane.

Ce avantaje are această rețetă de chec opărit

Scopul principal al utilizării acestei metode este de a prelungi durata de depozitare a preparatului. Dar poate îmbunătăți și textura acestuia, în special atunci când este folosită împreună cu alte ingrediente. Prin tehnica opăririi, amidonul se gelatinizează la o temperatură mai mare de 65 de grade Celsius. În timpul acestui proces, amidonul absoarbe lichidul, făcându-l să se umfle. Amidonul umflat reține mai multă apă și o păstrează mult mai bine. Acest lucru contribuie la hidratrea și creșterea aluatului final. Cu cât se folosește mai multă apă, cu atât checul se va menține proaspăt pentru o perioadă mai lungă de timp. Un alt avantaj al opăririi este că deteriorează proteina din făina de grâu, slăbind structura de gluten a aluatului și făcând preparatul mai ușor. Este totodată o bună metodă de înlocuire a ouălor sau a grăsimilor, și o alternativă excelentă pentru cei vegani.

Această rețetă pentru chec este extrem de simplu de pregătit și necesită doar un mixer bun. Rezultatul este un chec extrem de pufos, economic și delicios. Ingredientele necesare constau din 8 ouă mari, 250 g zahăr, 125 ml apă, 125 ml ulei, 300 g făină, 1 linguriță praf de copt, esență de vanilie, coajă de portocale, 2 linguri de cacao. În plus, veți avea nevoie de bucățele de ciocolată și vișine.

Cum să prepari un desert pufos și delicios

Pregătiți două tăvi (30/15 cm) și acoperiți-le cu hârtie de copt. Puteți așeza hârtie de copt doar pe partea de jos a tăvii pentru a ușura îndepărtarea checului. Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți gălbenușurile cu uleiul, esența de vanilie și coaja de portocale. Dacă doriți, puteți înlocui uleiul cu unt topit pentru un gust mai bogat. De asemenea, puteți adăuga aromele preferate de voi.
Puneți apa și zahărul într-o cratiță și fierbeți-le la foc mic câteva minute, până când zahărul se topește. Mixați albușurile cu un praf de sare până obțineți o spumă fermă. Adăugați treptat siropul fierbinte, mixând continuu, până când bezeaua se prinde bine de paletele mixerului și devine lucioasă. Este important să folosiți un bol suficient de mare, deoarece spuma de albușuri vă crește considerabil în volum. Integrați amestecul de gălbenușuri în spuma obținută și amestecați foarte ușor cu o spatulă, fără a elimina prea mult aer din compoziție.

Cerneți făina amestecată cu praful de copt deasupra ouălor și amestecați ușor cu o spatulă până obțineți o consistență omogenă. Din compoziția totală, separați aproximativ o treime, iar restul distribuiți-l uniform în cele două tăvi. În bucata pusă deoparte adăugați cacao, și amestecați până la omogenizare. După aceea, turnați straturi alternative în tăvi. Presărați deasupra bucățile de ciocolată și vișinele. Puteți utiliza orice alt tip de ciocolată sau fructe pe care le preferați. Coaceți la cuptor la temperatură medie (180 de grade Celsius sau 160 de grade Celsius cu ventilator) pentru aproximativ 35 de minute, sau până când checul se rumenește ușor deasupra și trece testul scobitorii. Lăsați să se răcească fără a înlătura hârtia de copt. Feliați acest chec opărit doar după ce s-a răcit complet.