Rețeta de castraveți opăriți pentru iarnă. Află ce să faci ca să iasă crocanți și aromați

de: Redacția BZI
10:29, 20 nov. 2024

Cine nu iubește murăturile? Ei bine, acești castraveți opăriți pentru iarnă sunt nelipsiți mai ales în perioada acestui sezon. Murarea diferitelor legumle din curtea românilor este o tradiție în casa acestora și chiar dacă acum în supermarketuri se găsesc toate genurile de astfel de conserve, gospodinele încă preferă rețetele de casă.

Anotimpul de toamnă a sosit și toate gospodinele se pregătesc pentru a pune murăturile în cămară cu bunătăți pentru iarnă. Fie că este vorba despre castraveți, gogoșari, gogonele sau varză, acestea dau dovadă de foarte multă răbdare pentru a pune legumele la murat.

Rețeta de castraveți opăriți pentru iarnă

Numic nu e mai gustos decât un castravete murat crocant alături de o friptură suculentă și cartofi la cuptor. De altfel, murăturile sunt extrem de versatile, putând fi consumate atât alături de preparare ce conțin carne, cât și cu preparate vegetariene.

Murăturile în saramură dar nu numai au proprietăți anticancerigene, o mulțime de vitamine, dar cel mai important lucru este că acestea au capacitatea de a aduse în intestine bacterii benefice ce ajută organismul să fie mai sănătos.

De asemenea, ajută la îmbunătățirea digestiei și la întărirea sistemului imunitar. Murăturile merg cu diferite tipuri de preparate, fiind o garnitură perfectă și pentru un pui pe sticlă.

Puteți da aromă acestor castraveți opăriți pentru iarnă prin condimentele folosite, de exemplu semințe de muștar, boabe de piper, foi de dafin sau cimbru uscat, frunze de vișin și frunze de țeină, flori de mărar și nelipsitul usturoi.

De altfel, murăturile sunt extrem de versatile, putând fi consumate atât alături de preparate ce conțin carne, cât și cu preparate vegetariene. Iar cel mai bun exemplu este fasolea bătută.

Iată de ce aveți nevoie pentru a-i prepara: 4,5 kilograme castraveţi cornişon, 4 morocvi, 30 de căţei de usturoi, 2 crenguțe de mărar întreg uscat, 6 rădăcini medii de hrean (sau 2-3 ardei iuţi), 2 plicuri piper boabe negru, 2 plicuri muştar boabe, 20 frunze de dafin, 5,5 litri apă, 6 linguri sare grunjoasă, neiodată.

Indicații de preparare

Acum că am enumerat toate ingredientele necesare, urmează să curățăm bine borcanele și să ne apucăm de rețeta noastră de castraveți murați. Pentru început se adaugă în fiecare borcan câte o lingură de sare neiodată la un litru de apă. La fel trebuie făcut și dacă faceți gogonele murate.

Trebuie să verificați cu atenție cantitate de apă pe care o puneți la fiert. De obicei la un borcan cu castraveți de doi litri va intra un litru de saramură. Așadar, vom spăla castraveții și apoi ne vom apuca de saramură. Acum, urmează să punem la fiert apa cu sare, mai exact câte o lingură de sare la fiecare litru de apă.

În acest timp, vom așeza castraveții în brocane în poziție verticală. Printre ei se presară toate condimentele: morcovul, hreanul, usturoiul, boabele de muștar, mărarul uscat, piperul și frunzele de dafin.

Unele gospodine preferă să le taie feliuțe, dar le puteți introduce și întregi. Deasupra acestora se așează crenguțele de mărar. Este important ca tijele acestora să fie ridicate la suprafața castraveților. După ce a clocotit saramura nu se lasă să se răcească, ci se toarnă fierbinte peste legume. Este recomandat să fie cu aproximativ un deget deasupra castraveților.

Ei bine, pentru ca sticla să nu pocnească, gospodinele de la țară folosesc adesea un truc mai puțin cunoscut. Acestea pun deasupra lama unui cuțit. Ulterior, borcanele se se acoperă cu capace și se lasă aproximativ o zi. În tot acest timp, castraveții vor începe să fermenteze, dar spuma nu se aruncă.

A doua zi, capacele se dau la o parte și se adaugă și restul de saramură rămas. Borcanele cu castraveți opăriți pentru iarnă se acoperă și se leagă cu un celofan umezit cu puțină apă și se păstrează la răcoare.