Breaking News
10 SFATURI utile pentru realizarea unui ALUAT REUȘIT.
- Adăugați mereu în aluat amidon de cartofi diluat – plăcintele și chiflele vor fi pufoase și moi până a doua zi. Regulă generală este aluatul pufos și dospit: făina trebuie cernută fiindcă astfel se înlătură impuritățile și se îmbogățește cu oxigen.
- În orice tip de aluat, cum este cel pentru plăcinte, clătite, pâine, blinele (excepție fac: aluatul pentru colțunași, foietaj, fiert, sfărâmicios) se adaugă la jumătate de litru de lichid – o mână de griș (aproximativ o lingură cu vârf). Călugărițele ne-au învățat: “Înainte cea mai calitativă pâine se cocea din făină cu multe cereale. Aceasta era proaspătă și pufoasă mult timp.
- Astfel de făină nu se mai găsește. Acum adăugați o mână de griș și veți avea mereu bucate coapte frumoase”. Este un sfat valoros.
- În afară de lapte, adăugați în aluat apă minerală. Dizolvați o linguriță de bicarbonat de sodiu în jumătate de pahar de apă și stingeți-l cu acid citric sau oțet. Produsele de patiserie vor arăta extraordinar, vor fi pufoase chiar și a doua zi.
- Evitați aerul rece când faceți aluatul, deoarece acesta va provoca formarea unei cruste groase pe plăcintă.
Cum se face corect aluatul
- Când frământați aluatul dospit, folosiți toate ingredientele calde sau la temperatura camerei, deoarece produsele din frigider încetinesc creșterea aluatului.
- Pentru produsele cu drojdie, lichidul trebuie să fie încălzit mereu până la temperatura de 30-35ºС, fiindcă ciupercile de drojdie în lichidul cu o temperatură mai ridicată sau scăzută își pierd activitatea.
- Trebuie să aveți mâinile uscate când adunați aluatul.
- Înainte de a da produsele la cuptor lăsați să crească pentru 15-20 de minute. Înainte de coacere aluatul trebuie să crească deplin, în caz contrar, aluatul nu se va ridica și plăcintele nu se vor coace bine.
- Coaceți plăcintele pe tavă la foc mediu pentru a evita uscarea umpluturii. Se recomandă de adăugat în aluat untul în stare solidă (aluat dospit și nedospit), fiindcă untul topit înrăutățește structura aluatului.