Rețetă cu dovlecei la cuptor – Cum să îți impresionezi oaspeții cu un preparat delicios
Rețeta cu dovlecei la cuptor are un timp de pregătire de 45 minute, timpul total fiind de două ore. Prepararea acesteia este foarte simplă și aveți nevoie doar de câteva ingrediente. Rețeta se poate prepara și cu vinete în loc de dovlecei, mâncarea fiind la fel de gustoasă.
Pentru zilele în care vreți să vă impresionați oaspeții, dovleceii cu roșii și cașcaval este ideală. Aceasta este extrem de delicioasă și aromată.
Rețetă cu dovlecei la cuptor, mod de preparare
Rețeta este un deliciu, însă este bogată în calorii. Dacă vă doriți o mâncare mai puțin calorică puteți încerca mâncarea de dietă la fel de gustoasă, însă cu mai puține grăsimi. Pentru această rețetă veți avea nevoie de un kilogram de dovlecei pe care îi veți tăia felii subțiri pe lungime. Acestea vor fi presărate cu sare și se vor lăsa 20-30 minute într-o sită pentru a elimina apa în exces. Veți mai avea nevoie și de un kilogram de roșii pe care le veți spăla și apoi le veți lăsa timp de un minut într-o oală cu apă clocotită. Ulterior, se vor scoate și se vor pune într-un bol cu apă rece, iar pielița se va coji.
Roșiile vor trebui tocate cubulețe. Într-o tigaie se vor adăuga o ceapă tocată mărunt, doi căței de usturoi, două linguri de ulei de măsline și puțină sare. Se vor căli până ce ceapa va deveni translucidă, apoi se vor adăuga și roșiile. Se vor lăsa toate la foc mic timp de 30 minute și se va amesteca din când în când. În cazul în care observați că sosul devine prea gros și se prinde de tigaie, mai adăugați 2-3 linguri de apă fierbinte. Când este gata puneți câteva foi de dafin, sare și piper după gust. Se vor scoate dovleceii pe un șervețel absorbant, apoi vor fi trecuți pe ambele părți prin făină albă de grâu. Ulterior, într-o tigaie se va turna 300 mililitri de ulei vegetal în care se va adăuga feliile de dovlecei când uleiul va fi încins. Se vor prăji pe ambele părți până vor deveni aurii. La final se scot pe un șervețel absorbant. După ce sunt gata, preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
Gătirea dovleceilor la cuptor
La acest pas veți avea nevoie de 120 grame de parmezan ras și 450 de grame de mozzarella sau cașcaval. Într-o tavă de ceramică se vor pune 2-3 linguri de sos de roșii pe care îl veți întinde pe fundul vasului. Ulterior veți pune un strat de dovlecei peste care veți adăuga sosul de roșii. Deasupra acestuia se va presăra parmezan ras, apoi câteva felii de mozzarella sau cașcaval. Procesul va continua la fel, un strat de dovlecei, apoi unul de sos de roșii, unul de parmezan și la final mozzarela. Când ajungeți la ultimul strat de dovlecei veți turna tot sosul de roșii, apoi se va pune de această dată stratul de mozzarella, iar parmezanul va fi adăugat la final. Tava se pune în cuptorul preîncălzit timp de 30 minute. La final, parmezanul se va topi, iar ultimul strat va fi rumenit. Înainte de a servi mâncarea, lăsați-o timp de 15 minute să se răcească pentru a o putea tăia mai ușor. Din ingredientele menționate veți obține patru porții delicioase de dovlecei cu roșii și cașcaval.
Cu toate că rețeta cu dovlecei la cuptor este destul de bogată în calorii, aceasta este foarte delicioasă și vă veți impresiona mereu oaspeții. Dacă doriți să încercați o mâncare tradițională puteți opta și pentru tocănița de cartofi cu afumătură.