Rețetă cozonac pentru începători. Cel mai simplu mod de preparare

de: denisa.plugaru
11:03, 04 feb. 2022

Deoarece nu poate lipsi de la nicio masă de sărbători, mulți tineri caută o idee de rețetă cozonac pentru începători. Fiind un desert foarte popular în rândul românilor, această „pâine dulce”, așa cum mai este numită, este pregătită în special pentru sărbătorile pascale și pentru Crăciun.

Totuși, cozonacul a devenit o emblemă pentru majoritatea sărbătorilor religioase. Acesta este prezent și la biserică, la praznice și alte slujbe mai importante. De obicei, de sărbători, preotul stropește cozonacul, alături de celelalte bunătăți, cu vin sfințit sau apă sfințită. 

De sărbători, preotul stropește cozonacul, alături de celelalte bunătăți, cu vin sfințit sau apă sfințită

Ingredientele de care avem nevoie pentru rețeta de bază

Această rețetă este concepută pentru doi cozonaci. Așadar, vom începe cu  ingredientele nelipsite din niciun desert făcut din aluat.  Vom avea nevoie, în primul rând, de 800 de gram de făină, 3 ouă (în special gălbenușurile), niște drojdie (cantitate în jur de 35-40 de grame). Desigur, vom avea nevoie de lapte (cam 500 de ml ne sunt de ajuns) și de 150 de grame de unt (cu un procent de grăsime cât mai ridicat). Nu va fi nevoie de prea mult zahăr alb (doar de o linguriță, două), însă trebuie să folosim în compoziție cam 130 de grame de zahăr pudră. 

Pe lângă toate acestea, trebuie să avem la îndemână și niște pliculețe de zahăr vanilat și, dacă preferați, niște coajă rasă de lămâie. Evident, din niciun preparat nu poate lipsi un praf de sare, pentru a-i oferi cât mai mult gust și savoare. 

Această rețetă este concepută pentru doi cozonaci

Rețetă cozonac pentru începători: Mod de preparare pentru un aluat pufos

Multe gospodine cu experiență vor începe prin a pune făina într-un vas mare, iar apoi, treptat vor adăuga și restul ingredientelor. Însă, pentru a ne fi mai ușor, putem începe prin a încălzi puțin din laptele pe care îl avem pregătit. După ce se încălzește putem adăuga cantitatea de drojdie pe care am procurat-o și lingurița de zahăr alb. Le amestecăm bine și le lăsăm puțin să se odihnească. După acest pas, putem să adăugăm și cele trei gălbenușuri, untul (trebuie să fie topit sau foarte moale), apoi zahărul vanilat cu zahărul pudră. Tot acum, este indicat să punem și vârful de sare, iar dacă ați optat pentru coaja rasă de lămâie o puteți adăuga tot acum. 

Dacă vă este mai ușor, se poate face aluatul și cu mixerul sau (și mai bine) cu un aparat special pentru frământat. Există și rețete de cozonac care nu necesită frământarea aluatului. Totuși, majoritatea persoanelor aleg varianta clasică a frământatului cu mâna. În acest fel aveți siguranța că vă va ieși un aluat autentic și bun. În orice caz, amestecul trebuie frământat foarte bine pana ajunge la densitatea dorită. 

Toată lumea știe foarte bine de la bunici sau părinți că aluatul trebuie lăsat la crescut, indiferent de cât de nerăbdători suntem. Din păcate, această etapă este esențială și nu poate fi trecută cu vederea. Compoziția nu trebuie lăsată oriunde, ci într-un loc călduț, la dos, timp de aproximativ jumătate de oră. 

Majoritatea persoanelor aleg varianta clasică a frământatului cu mâna

Cum se pregătește cozonacul? 

După ce aluatul a crescut, putem pune cuptorul la încins (la foc mediu sau cca. 180 de grade). Între timp, trebuie să împărțim aluatul în două bucăți egale pentru cei doi cozonaci. Vom întinde în mod egal fiecare bucată într-o foaie de aproximativ 1-2 cm. După acest pas, aluatul este pregătit pentru umplutură! Aici există mai multe variante. După preferințele fiecăruia, cozonacul se poate pregăti cu cacao, rahat, cu umplutură de nucă și multe alte variații moderne. 

Rețeta de cozonac pentru începători este la mare căutare în rândul tinerilor și a tuturor celor ce-și doresc o masă bogată de sărbători. 

După preferințele fiecăruia, cozonacul se poate pregăti cu cacao, rahat, cu umplutură de nucă