Rețetă conopidă murată cu un gust dulce-acrișor și o variantă de murături asortate
Sosirea toamnei aduce cu ea o gamă vastă de opțiuni pentru conservarea legumelor, iar astăzi vă vom împărtăși o rețetă simplă de conopidă în oțet, fără conservanți. Această conopidă murată cu un gust dulce-acrișor, se păstrează crocantă, și este deosebită datorită gustului dulce, ușor acidulat și împodobit de un strop de iuțeală.
Rețetă conopidă murată cu un gust dulce și acrișor
Iată ingredientele necesare pentru a pregăti conopidă în oțet. Pregătiți 2 kg de conopidă proaspătă, oțet de 6 grade, 2 morcovi tăiați felii, zahăr, boabe de piper, frunze de dafin, sare pentru murături fără iod, ardei iuți, apă.
În fiecare borcan, adăugați o lingură de zahăr (sau două, dacă doriți să obțineți un gust mai dulce). Adăugați și aproximativ o lingură de sare, și câteva feliuțe de ardei iute, după gust. De asemenea, introduceți o frunză de dafin și aproximativ o linguriță de boabe de piper. Spălați conopida, îndepărtați frunzele și tăiați-o în bucăți potrivite. Așezați bucățile în borcane și adăugați felii de morcovi între ele. Îndesați cât mai bine conopida în borcan și turnați oțet până la jumătatea borcanului, iar apoi turnați apă rece până ce toate murăturile sunt acoperite.
Închideți borcanele etanș și așezați-le într-o cratiță mare cu un prosop la bază. Adăugați apă în cratiță până se ajunge la nivelul gurii borcanelor. Lăsați să fiarbă timp de 15-20 de minute după ce apa a început să fierba. Opriți focul și acoperiți cratița cu un prosop gros, lăsând să se răcească peste noapte. Puteți adăuga, de asemenea, felii de gogoșari sau ardei gras roșu și galben pentru un plus de savoare și culoare. Asigurați-vă că alegeți conopidă proaspătă, fără pete de mucegai, pentru a vă asigura că rămâne crocantă.
Rețetă murături asortate cu conopidă
De obicei, doamnele pricepute obișnuiesc să umple cămara cu borcane de murături la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Totuși, în cazul în care timpul a fost insuficient și nu ați avut șansa să pregătiți murăturile preferate separat, există o soluție simplă. Puteți combina toate legumele într-un singur borcan, creând astfel un amestec vibrant și apetisant. Un avantaj suplimentar al acestei rețete este că vă puteți satisface cu ușurință toate poftele familiei, fără a deschide mai multe borcane.
Dacă vei deschide câte un borcan din fiecare, riști să arunci la un moment dat câteva ingrediente din cauza faptului că există o posibilitate ridicată să se strice până sunt consumate. Astfel, poți să pui de toate pentru toți într-o singură porție. Poți să folosești bucăți de pepene, conopidă, morcovi, gogonele sau castraveți. Desigur, pentru culoare se recomandă sfecla sau varza roșie, iar pentru arome aparte poți să folosești cimbru, boabe de pipe negru, rădăcină de păstârnac sau hrean. Pentru preparare, este nevoie de 400 g mazăre, 400 g conopidă, 400 g ardei gras roșu, 400 g morcovi, 400 g ceapă, 100 g hrean, 50 g coriandru, 50 g boabe de muștar, 50 g piper, frunze de vișin, 1.75 litri apă, 300 ml oțet cu 9 procente aciditate, 150 g zahăr, 1 plic de concentrat picant dulce-acrișor pentru legume.
Începe prin a spăla cu grijă legumele și apoi lasă-le să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Curățați morcovii și taie-i în jumătăți, iar conopida desfaceți-o în buchețele. Adăugați în borcanele curate și uscate mai întâi boabele de coriandru și muștar, apoi zahărul. În continuare, aranajati legumele în straturi asortate. Între legume, adaugă frunze de vișin, iar deasupra, la final, boabele de piper negru.
Separat, pregătiți amestecul picant dulce-acrișor pentru legume sau conopidă murată, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Turnați amestecul fierbinte în borcane și închideți-le ermetic cu capace.