Rețetă chec pufos tradițional. Gustul bunicilor

de: BZI.ro
16:02, 25 mart. 2022

Dacă vă gândiți la ceva bun pentru weekend, această rețetă de chec pufos tradițional este fix ceea ce aveți nevoie. Acesta trebuie să fie bine aerisit, iar succesul va fi garantat.

Dacă vă gândiți să încercați o rețetă de chec pufos într-un stil tradițional, aveți în cap o idee foarte bună. La ora actuală foarte multe persoane au renunțat la mâncărurile pe care le făceau bunicii noștri și de care ne-am bucurat în copilărie. O rețetă care nu mai este făcută, este uitată, iar asta este trista poveste a multor rețete de gătit.

Rețetă de chec pufos tradițional. O călătorie în timp

Pentru o scurtă introducere înainte de a începe rețeta acestui chec, trebuie adus în calcul faptul că ingredientele pe care le găsim astăzi în comerț nu mai sunt cele pe care le foloseau bătrânii noștri. Făina nu era de o mie de feluri, din specii de grâu aduse din diverse țări ca să facă boabele mai mari sau într-un fel anume.

Înainte toate ingredientele de la ulei și zahăr până la făină și ouă aveau alt gust

Acele grâne erau muncite și culese într-un mod ce s-a transmis din generație în generație, de-a lungul anilor, iar acum s-a cam pierdut din tradiții. Din păcate acele specii autohtone de grâu și fertilizarea cu îngrășăminte naturale au scăzut dramatic, iar pentru rețeta noastră vom încerca să folosim ceea ce ne oferă condițiile actuale.

Unde trebuie adăugat și faptul că prepararea lor era făcută la sobă, iar textura nu va mai fi atât de brută pe cum ne-o amintim având în vedere că folosim un foc ce este mereu constant. Dar cu puțină străduință și motivație, această mică rețetă poate să vă stârnească amintiri.

Pentru început vom folosi 5 ouă de găină, dacă sunt de casă, este perfect. Apoi urmează să separăm gălbenușul de albuș, iar apoi folosind un tel sau un mixer se începe amestecarea albușului. Multă lume preferă mixerul, dar se pare că dacă bateți manual cu telul (tradițional) și încercați să faceți spumă, se vor aera mai bine albușurile. Un vârf de cuțit de sare ar trebui să fie suficient aici, după care adăugăm 200 grame de zahăr și așteptăm să se dizolve în mare parte.

Gălbenușurile bătute cu ulei se vor turna peste albușuri

Acum, rămâne să folosim gălbenușurile pe care le vom bate cu puțin ulei, 4-5 linguri de ulei ar trebui ajungă pentru a da o textură asemănătoarea maionezei. Astfel, va rămâne doar să combinăm cele 2 compoziții. Într-un alt vas trebuie să punem 200 de grame de făină albă și le vom amesteca cu o linguriță de bicarbonat.

Această făină se va presăra încetul cu încetul peste compoziție, iar cu telul se va amesteca ușor ca să nu distrugem bulele de aer create în albuș. Vrem să obținem o textură aerată și chiar dacă folosim bicarbonat pentru acest lucru, albușul este și el foarte important.

Nucile și alunele sunt perfecte pentru chec

Finalul de rețetă. Ultime retușuri și cuptorul

Poate că acum se pune ciocolată sau diverse alte dulciuri în chec, dar acestea nu erau la îndemâna oricui în trecut. Majoritatea checurilor dacă se doreau a fi cu ceva, se puneau nuci sau alune de pădure. Iar zahărul pisat se punea pe deasupra precum zahărul pudră de astăzi.

Cuptorul trebuie să fie încălzit la o temperatură de 170-180 de grade Celsius, iar apoi de introdus tava. O folie de copt trebuie aplicată, iar acum nu rămâne decât să așteptăm în jur de 40 de minute. Această rețetă de chec pufos tradițional este foarte simplă și e păcat să nu o savurați când aveți ocazia. O cană de lapte sau puțin ceai, va transforma această prăjitură într-un mic dejun perfect.