Rețetă cartofi gratinați ca la restaurant: Un gust savuros chiar la tine acasă!

de: BZI.ro
13:32, 01 nov. 2021

Oricine a mâncat măcar o data cartofi gratinați la cuptor cu smântână și cașcaval. Deși multe gospodine au încercat să facă acasă acest fel de cartofi nu le-a ieșit așa cum este rețeta de cartofi gratinați ca la restaurant.

Pentru a obține acel gust desăvârșit este foarte important să știți cum cum se face un graten de cartofi.

Cartofii gratinați sunt o rețetă foarte simplă, ieftină și sățioasă, care nu are cum să nu vă iasă perfect dacă respectați câțiva pași simpli. Trebuie să aveți grijă să nu confundați această rețetă cu cea de cartofi franțuzești deoarece aceia conține și ouă fierte.

Dacă nu aveți foarte mult timp pentru a face această rețetă de cartofi gratinați, puteți fierbe cartofii ăn coajă în avans. A doua zi îi puteți curăța și să îi faceți gratinați la cuptor. Dacă îi fierbeți cu o zi înainte câștigați timp pentru ziua în care vreți să faceți rețeta de cartofi gratinați ca la restaurant.

Mare atenție trebuie să aveți la alegerea cartofilor, fiind de preferat cei roz deoarece cei albi sunt mai sfărămicioși la fiert.

În cee ace privește smântâna pe care o veți folosi trebuie să aibă măcar 20% grăsime ca să nu se brânzească la copt. Brânza folosită poate fi cașcaval, care să se topească la cuptor. Puteți folosi și telemea sau brânză de burduf, dar să țineți cont de faptul că aceste brânzeturi nu se topesc. Deoarecer acestea din urmă au un gust mai bun, puteți folosi un mix.

Rețetă cartofi gratinați ca la restaurant: Ingredientele unui gust deosebit

Pentru rețeta de cartofi gratinați ca la restaurant, puteți folosi următoarele ingrediente: 800 g cartofi roz, 200 g cașcaval m(puteți adăuga pentru gust telema sau brânză de burduf), 400 g smântână fermentată cu minimum 20% grăsime, sare, piper, unt moale sau ulei pentru uns forma.

Cartofii cruzi, în coajă, se spală și se pun la fiert înntr-o oală cu apă cu multă sare. Aceștia își vor lua atâta sare cât le trebuie. Cât timp se fierb, trebuie să aveți grijă să testați cu o furculiță, iar atunci când sunt fierți se scurg de apa fierbinte și se clătesc în mai multe ape reci. Pe urmă, cartofii se lasă într-o strecurătoare până se răcesc complet. Fierți, castrofii pot fi păstrați la rece timp de 2-3 zile.

Cum se fac cartofii gratinați ca la restaurant

Când vă hotărți să faceți rețeta, îi curățați de coajă, îi tăiați felii (rondele) cu grosime de aproximativ 1 cm.Pe urmă, cartofii se pun într-un vas metallic, ceramic sau din sticlă tip Jena, în care care se pune puțin unt moale sau ulei pe fundul vasului și pe laterale.

Cartofii se împart în 3 porții. Prima porție se așază la fundul formei și se presară cu un pic de sare.

Peste acest strat, se adaugă o treime din cașcavalul tăiat cubulețe, apoi straturile 2 și 3 de cartofi și cascaval, la fel ca primul.

Foarte important este să adăugațu sare. Pe urmă, se adaugă smântâna cu lingura și se toarnă peste cartofii din vas. În cazul în care smântâna este prea groasă, aceasta poate fi diluată cu 100 ml de lapte rece.

Vasul se introduce în cuptorul preîncins la 180 de garde Celsius, având grijă să setați functia sus + jos + ventilație. Pentru cuptoarele obișnuite puteți allege treapta medie.

Dacă smântâna se mai umflă la copt este recomandat să așezați vasul cu cartofi gratinați pe o tavă.

Cartofii se lasă la copt aproximativ 30 de minute, având grijă să fie aurii. Cartofii gratinați se servesc fierbinți, simpli sau alături de o friptură sau un mușchiuleț de porc, după rețeta lui Cătălin Scărlătescu.