OMS: Să se retesteze pneumoniile suspecte de la finalul lui 2019

de: BZI.ro
13:45, 06 mai 2020

Retestarea pneumoniilor de la finalul 2019. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut țărilor să investigheze eventualele cazuri suspecte precoce de coronavirus înainte de decembrie 2019, când primele cazuri umane au fost identificate oficial în Wuhan.

Boala identificată ulterior drept COVID-19 a fost raportată pentru prima dată de către autoritățile chineze la OMS la 31 decembrie și nu s-a crezut anterior că s-a răspândit în Europa până în ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a spus că alte cazuri anterioare ar putea apărea după retestarea probelor.

Un spital francez care a testat probe vechi de la pacienții cu pneumonie a descoperit că a tratat un bărbat care avea COVID-19 încă din 27 decembrie, cu aproape o lună înainte ca guvernul să confirme primele cazuri.

În prezent, nu există nicio sugestie că virusul a apărut din altă parte decât Wuhan, China. Se crede că, în schimb, cazul francez a fost conectat cumva la o persoană care a călătorit de acolo în decembrie, înainte ca virusul să fie identificat sau raportat de China, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, pacientul francez nu se crede că ar avea o legătură directă cu China sau o istorie a călătoriilor recente, iar experții spun că cazul francez necesită mai multe investigații.

Retestarea pneumoniilor de la finalul 2019

Lindmeier a încurajat alte țări să verifice înregistrările cazurilor de pneumonie de origine nespecificată de la sfârșitul lui 2019, deoarece acest lucru ar oferi o „imagine nouă și mai clară” a focarului.

Aceasta a apărut în urma unei noi analize genetice a noului coronavirus care arată că circulă la oameni încă de la sfârșitul anului trecut și trebuie să se fi extins extrem de rapid după prima infecție.

Probele au fost prelevate de la mai mult de 7.600 de pacienți din întreaga lume.

Cercetătorii de la University College London Genetics, Marea Britanie, au analizat, de asemenea, mutații ale virusului și au găsit dovezi de răspândire rapidă.

Ei au spus că descoperirile indică faptul că virusul a început să infecteze oamenii la sfârșitul anului trecut, eliminând orice scenariu care presupune că SARSCoV-2 ar fi putut fi în circulație cu mult înainte de a fi identificat și, prin urmare, au infectat deja proporții mari ale populației.

Între timp, secretarul de stat american Mike Pompeo spune că țara sa are dovezi că noul coronavirus a ieșit dintr-un laborator din Wuhan, deși oamenii de știință au transmis OMS că este de origine animală.